Innováció

A csehek megmentik a világot és Magyarországot

NRGreport | 2019.08.07. 10:32

Cseh tudósok előrehaladott kísérletekte folytatnak egy olyan berendezéssel, amelyet a sivatagba telepítve kivonhatják a levegőben lévő vizet, majd ennek segítségével élhetővé tehetik a homoktengert.

A cseh műszaki egyetem kutatói az Egyesült Arab Emírségekben dolgoznak egy olyan berendezésen, amely napenergia felhasználásával kivonja a levegőben lévő párát – adta hírül a Radio Praha. Ha a kísérletek sikerrel járnak, akkor a berendezés egy kisebb változatát bemutatják a dubaji expó cseh pavilonjában 2020 őszén.

A S.A.W.E.R. (Solar Air Water Resource) névre keresztelt rendszer két részből áll: az egyik szolgálja a pára kivonását a levegőből, a másik felhasználja az így nyert víz egy részét a sivatag termővé tételére. Miközben az ismert berendezések egy nap alatt 10 liter vizet tudnak előállítani a sivatagi levegőből, a S.A.W.E.R. ugyanannyi idő alatt 200 litert produkál. A sivatagi kísérletek előtt szimulált körülmények között tesztelték a rendszert – így ha a klímaváltozás miatt Kelet-Közép-Európa benne Magyarország elsivatagosodik, lesz módszer baj gyógyítására.

A cseh kertészeti egyetem munkatársai dolgoznak a rendszer második elemén, egy olyan sivatagi földművelési módszeren, amely az így nyert ivóvíz egy részét egy fotobioreaktorban hasznosítja, amely javítja a víz tápanyagmegtartó képességét. Ez lehetővé teheti a növénytermesztést az extrém sivatagi körülmények között.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.