Fenntarthatóság

Autómentes közlekedés, vegán étrend és energiahatékony házak: ezzel az életmóddal tudja megmenteni a bolygónkat

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.07. 12:03

Bár elsősorban nem rajtunk, hanem a nagy ipari szereplőkön múlik az, hogy sikerül-e elérnünk a klímacélokat, azért az sem árt, ha tömegesen elkezdünk teljesen más életmódra átállni, ami kevésbé szennyezi a bolygónkat. Egy friss kutatás rámutatott, hogy miben kéne drasztikusan változtatnunk, ha azt szeretnénk, hogy globálisan is számítson az életmódváltásunk.

Sok kicsi sokra megy – hangzik a közhely, de a klímaváltozással kapcsolatban ez tényleg így is van. Bár az üvegházhatású gázok kibocsájtásának oroszlánrészéért a nagy ipari szereplők a felelősek, az egyéni szénlábnyom-csökkentésnek is lehetnek komoly hatásai, főleg akkor, ha mindenki komolyan veszi a változtatásokat. Az Aalto Egyetem Globális Környezetvédelmi Stratégiák Intézete most kiszámolta, mi az, amiben sürgősen változtatnunk kellene ahhoz, hogy hozzájárulhassunk a klímacélok eléréséhez.

A kutatásban három fő kategóriát határoztak meg a szakemberek, mivel rájöttek, hogy az ezekben eszközölt változtatások számítanának a legtöbbet. Ezek a hotszpotok a hús- és tejtermékfogyasztás, a közlekedés és az otthonok energiafogyasztása. A kutatók finn, japán, brazil, indiai és kínai átlagos szénlábnyomokkal számoltak, és a helyi sajátosságokat figyelembe véve alkották meg a stratégiájukat. Kiderült, hogy az otthon, a táplálkozás és a közlekedés felelős az életmódot érintő kibocsátások 75 százalékáért.

Ma egy átlag finn egy évben 10,4 tonna károsanyag kibocsátásáért felel, egy átlagos japánnál ez a szám 7,6, míg egy átlagos kínainál 4,2. Ahhoz, hogy az 1,5 Celsius-fokos álomküszöböt tartani lehessen az iparosodás előtti értékekhez képest, ezt a kibocsátást 3,2 és 2,5 tonna közé kellene szorítani személyenként.

Képek forrása: Pexels.com

A táplálkozás terén a legfontosabb a hús és a tejtermékek minél szélesebb körű elhagyása vagy redukálása lenne: a kutatók szerint a vegán életmód segítene a legtöbbet, ezt követi a vegetáriánus, majd a kevés tejterméket fogyasztó, növényalapú étrend. Az alkohol- és édességfogyasztás visszaszorítása is számítana hosszú távon.

Ami a lakókörnyezetet illeti, a legideálisabb az volna, ha minden hőforrás megújulókból működne, de nincs nagyon lemaradva az sem, hogy hőszivattyút használjunk inkább a fűtéshez. A harmadik az energiahatékonyabb otthonok építése, a negyedik pedig a szélenergiából érkező fűtés volna.

A közlekedés területén nyilvánvalóan az autózással és a légiközlekedéssel van a legnagyobb probléma. Az autók teljes elhagyása és tömegközlekedésre cserélése hozná a legnagyobb változást, ezt követné az elektromos, majd a hibrid autók használata. Hetedik helyre került a kevesebb repülés.

A fenti adatokat a kutatók a finnekre számolták, azért ezt osztottuk meg mi is, mert az ottani körülmények és szokások ültethetők át leginkább mind az európai, mind az észak-amerikai életstílusra.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.