NRGreport
Menü

Leáldozóban az olaj csillaga

Nagyon meglepő tanulmányt publikált BNP Paribas. A szél- és a naperőművek hétszer több energiát képesek előállítani egységnyi tőkebefektetéssel a közlekedés számára, mint ami a benzin égetéséből kinyerhető a jelenlegi olajárfolyamok mellett. - írja a Bloomberg

Az olaj árfolyamának hordónként 9-10 dolláros szintre kellene esnie ahhoz, hogy a benzines autók versenyképesek tudjanak maradni az elektromos társaikkal. A dízel meghajtásúak esetén pedig 17-19 dolláros olajár jelentené ezt a szintet. Ezzel szemben az amerikai típusú könnyűolaj árfolyama jelenleg 55 dollár körül tartózkodik.

Leáldozóban az olaj csillaga

A tanulmány nagyon erős konklúziót fogalmaz meg az olajipar jövőjét tekintve. Úgy tűnik, közgazdaságtanilag is elkerülhetetlen lesz a megújuló energiaforrásokra építő elektromos autózás a következő évtizedben.

A következő ábra azt mutatja meg, hogy 100 milliárd dolláros befektetéssel hány terawattóra energiát tudunk autózásra fordítani. Meglepő az eredmény. A jelenlegi olajárszinten hétszer több energiát tudunk előállítani megújulókba történő befektetéssel, mint szimplán benzin használatával.

Leáldozóban az olaj csillaga

Azonban a változáshoz természetesen időre van szükség. Az olajszektornak hatalmas méretgazdaságossági előnye van. A Föld 2018-as energiaigényének a 33%-a olajból lett fedezve, míg csupán 3%-ot ért el a szél és napenergia aránya.

Nem utolsó sorban fontos lenne a bolygó széndioxid kibocsátását csökkenteni, hogy elérhetővé váljanak a 2015-ös Párizsi egyezményben kitűzött célok.

Forrás: Portfolio