Fenntarthatóság

A megújuló energia igazi energiaszegénységet hozhat el a jövőben

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.08. 15:03

A Portland Állami Egyetem friss kutatása szerint a megújuló energiára való átállás és a fosszilis üzemanyagok elhagyása a bolygónak ugyan jót tesz a károsanyag-kibocsátás csökkenése miatt, de ugyanakkor növeli az energiaszegénységet és az egyenlőtlenséget a társadalmak között.

Az Energy Research & Social Science tudományos folyóiratban megjelent kutatás arról számol be, hogy azokon a területeken, ahol megnövekedett a megújuló energia használata, nőttek az energiával kapcsolatos társadalmi egyenlőtlenségek is – viszont sokkal kevésbé segít a károsanyag-kibocsátás csökkenésében akkor, ha ezek az egyenlőtlenségek nem ütköznek ki annyira az átállás közben.

Az energiaszegénység azt jelenti, hogy egy háztartás nem jut stabil, fenntartható és kiszámítható módon annyi energiához, hogy abból fűteni, hűteni, világítani és főzni tudjon. Ez rengeteg okból kialakulhat, legtöbbször okaiként az alacsony jövedelmet, a növekvő rezsiárakat, valamint a nem energiahatékony házakat és eszközöket szokták megnevezni.

A kutatás igencsak átfogó volt, a Portland Állami Egyetem szakemberei 175 országot vizsgáltak meg 1990 és 2014 között, és így jutottak a fent említett eredményekre. A kutatásról készült sajtóközleményben azt említik, hogy az olyan országokban, mint amilyen például az Egyesült Államok is, a megnövekedett energiaszegénység azért jöhet létre, mert a megújulókra való átállás általában magasabb költségekkel, például komolyabb adókkal kezdődik meg.

Ez az átállás kedvez azoknak, akik megengedhetik maguknak, hogy napelemeket szereljenek a házukra, hiszen viszonylag hamar visszahozza az árát egy ilyen rendszer még a magasabb adók ellenére is. A fosszilis energiahordozók árát viszont ezek az átállások szintén megemelik, és az addig is szűkölködő háztartások emiatt még nagyobb bajba kerülnek.

A szakértők szerint nagy baj, hogy nem gondolunk az energiára úgy, mint alapvető emberi jogra, pedig kellene. Azok, akik az emelkedő adók és energiaárak miatt egyre szorultabb helyzetbe kerülnek, választani kényszerülnek az élelmezés és az energiahasználat között. Ráadásul súlyosbítja a helyzetet az, hogy az eszközök, amelyek a legtöbb energiát használják a háztartásban, azok, amelyekre a leginkább szükség van: ilyen a hűtő, a fűtés vagy éppen a főzéshez használt eszközök.

A kutatás másik aspektusa azért jelentkezett, mert az olyan területeket vizsgálta meg, ahol egyébként nem volt stabil hozzáférés az elektromos áramhoz: ezeken a környékeken egyébként sem bocsátottak ki túl sok káros anyagot, ezért nem is mutatkozik meg a kutatásban lényeges változás a megújulók bevezetésével.

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.