Innováció

Egy jó ötlet önmagában még nem elég

NRGreport, Szalontay Mihály | 2019.08.08. 13:49

Ez akár jelmondata is lehetne az induló vállalkozásoknak. Annak a folyamatnak ugyanis, amely egy ötletre alapult céget sikerre vihet, az a lényege, hogy belátható időn belül folyamatos és gyors növekedésre legyen képesek. Ha a fejlődésük leáll, akkor kerül a vállalkozás abba a fázisba, amit a szakma a “halál völgyének” nevez, ahol az ötlet vagy teljesen elvész, vagy a felismerhetetlenségig átalakul. A hazai induló vállalkozások ötlet fázisban felkarolását tűzte ki céljául az idén harmadszor megrendezett MVM EDISON verseny, mely az energetikai területről várta a versenyre az ötletgazdákat. Az MVM Csoport inkubátor cégének, a Smart Future Lab innovációs és startup-szakértőjét Gerencsér Dorkát kérdeztük az eddig elért eredményekről.

Miként zajlott le a válogatás?

Egy pályázatot írtunk ki 3 hónapos határidővel, amire több mint száz cég jelentkezett. Közülük két lépcsőben választottuk ki azt a húszat, akiket meghallgattunk motivációs interjú keretein belül is. Itt azt szerettünk volna feltérképezni, miért is indultak ezen a pályázaton, és miképpen látják az együttműködést az MVM Csoporttal. Közülük került ki aztán a 8 döntős.

Gerencsér Dorka, az MVM Csoport inkubátor cégének, a Smart Future Lab innovációs és startup-szakértője

Fotó(k): MVM

Milyen szempontok döntöttek?

Nem egyszerű több mint száz, ötletében teljesen különböző pályamunka közül a számunkra legjobbakat kiemelni. Azokat a megoldásokat kerestük, amelyek az energetika területén kellően innovatívak, vagyis még újak a piacon. Emellett az is fontos volt természetesen, hogy legyen esély a közös megvalósításra. Olyan egyedi ötleteket kerestünk tehát, melyekben nagy potenciált látunk.

Miként készültek fel a csapatok a döntőre?

Egy nyolchetes felkészítésen vettek részt, ami igazából nyolc keddi napot jelentett. Ennek a képzésnek a vezérmotívuma az ügyfélközpontúság volt, és azt kívántuk elérni, hogy soha ne feledjék: mindig az ügyfél fejével kell gondolkodni. Teszteljenek, interjúzzanak, éljenek a visszajelzések realitásában, mert a végfelhasználó fog fizetni a termékeikért. Ugyanakkor hozzásegítettük őket ahhoz is, hogy validálják ötleteiket, megvizsgálva piacképességüket. Emellett a csapatoknak átadtunk minden olyan alapismeretet, ami üzleti, szervezési és kommunikációs szempontból is segíti a startupok jövőbeni sikereit.

Milyen jellegű alapismeretekre gondol?

Egyrészt ízelítőt kapnak a csapatépítésből és a csapatmunkából, valamint a hatékony folyamatmenedzsment mellett kommunikációs alapismereteket is elsajátítják. Emellett megtanulják a tárgyalástechnikát, a sajtókommunikációt, illetve az úgynevezett pitch technikát, vagyis azt, hogy három perc alatt hogyan "adják el magukat”. Szakértőktől tudhatják meg azt, mit is kell tudni a piacelemzésről, az üzleti terv készítéséről, a gyors prototípustervezés módszertanáról.  Ugyancsak a mentorok vezetik be őket a cégalapítás, a szellemi tulajdon, a szabadalmak, a védjegyek, és egyéb jogi vonatkozások, valamint az értékesítés és a pénzügyek rejtelmeibe is. A csapatok interjúkat készítenek potenciális ügyfelekkel, vásárlókkal, felhasználókkal, felmérik a piaci igényeket, mindezt a Design Thinking metodológia segítségével. Célunk, hogy olyan komplex módszertant adjunk át, amelyeket a későbbiekben önállóan is használni tudnak majd az induló vállalkozások.

Hogyan zajlott a döntő?

A vállalkozások egy 3 perces bemutatóval próbálták meggyőzni a zsűrit arról, hogy az ötletük a legalkalmasabb a megvalósításra. Szívesen adtunk volna mindenkinek első díjat, de végül 3 olyan céget választott ki a zsűri, amelyeket nyertesnek talált, nem jelölve meg közülük a sorrendet.

Kik voltak a zsűritagok?

Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója; Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója; Márton István, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója; Rehus Péter, az IBM Magyarország országigazgatója; Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője, valamint Csendes Olivér, a Pioneers Ventures befektetői hálózat vezetője.

Mik voltak a nyeremények?

A legjobbnak ítélt három projekt egyenként 3 millió forint értékű kommunikációs szolgáltatáscsomagot kapott, a stratégia és arculattervezésre, de akár piackutatásra is. A nyertesek emellett egy tanulmányúton ismerkedhetnek meg az IBM franciaországi dizájnközpontjával. A legfontosabb azonban az induló vállalkozások számára az a lehetőség, hogy a program befektetői bizottsága előtt bebizonyítsák: érettek egy akár 50 millió forintnyi befektetésre is.

  NRGreport, Szalontay Mihály
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.