Innováció

Ezzel fogunk járni, ha összeomlik a városi közlekedés

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.08. 10:41

Aki valaha járt már Budapesten a reggeli vagy délutáni csúcsban, az tudja, hogy az autós közlekedés a nem is annyira távoli jövőben sanszos, hogy összeomlik – és ez még nem is egy akkora nagyváros, mint Los Angeles vagy London, ahol még komolyabbak a közlekedési problémák. A Volkswagennek vannak ötletei arra, hogy fog kinézni a helyzet, ha a ma ismert és megszokott autós közlekedés összeomlik.

A Volkswagen csoport, úgy tűnik, felismerte, hogy a városi közlekedés mai formájában igencsak az összeomlás szélén áll. A jövőbeli víziójuk az, hogy mindenki az otthonában, a külvárosban hagyja majd az autóját, és a belvárosban teljesen más közlekedési formákat választ – és mivel ez a kocsikat gyártó vállalatnak annyira nem lenne jövedelmező, fejlesztettek egy sor olyan „innovatív mikromobilt”, amelyeket később a belvárosi közlekedésben is lehet majd használni.

Közülük az egyik a háromkerekű Cityskater, ami 350 wattos motorral működik, és 200 kilowattórás akkumulátora van. Nagyjából 15 kilométeres távra jó egy töltéssel, de akkor akár 20 kilométer per órás sebességgel is tud haladni. Nem egy óriási teljesítmény, de arra tökéletes, hogy a lakástól eljussunk az utolsó néhány kilométeren a munkahelyre például. Ráadásul olyan a kialakítása, hogy egy kocsi csomagtartójában simán elférjen.

Forrás: Treehugger

Nagyobb távolságokra szánják a Streetmate-et, ami már 45 kilométer per órás sebességgel tud menni, és akár 60 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel. Az eszköz viszont egész nehéz, mintegy 70 kilós, ez valószínűleg sokkal inkább autók helyettesítésére való, mint néhány kilométeres ingázásra.

Aztán ott van a Cargo e-bicikli, ami 250 wattos motorral érkezik, és funkcióját tekintve inkább arra jó, hogy cipekedjünk vele.

Forrás: Treehugger

A Volkswagen jól teszi, ha előre gondolkodik, hiszen több kutatás kimutatta már, hogy a városi közlekedés valószínűleg hamarosan a mai formájában összeomlik, és bár az embereknek továbbra is lesznek autóik, teljesen másképpen használják majd őket. Arról nem is beszélve, hogy egyértelműen a közlekedés az egyik legkomolyabb környezetszennyező faktor, és az is ijesztő, hogy mennyi időt elvesz a városi araszolás az ember életéből: Los Angelesben egy autós általában 102 órát tölt évente csak azzal, hogy egyik helyről a másikra siet.

A problémák jó megoldása lehet az olyan eszközök elterjedése, amelyeket most a Volkswagen mutatott be, hiszen ezeknek nem probléma, hogy az akkumulátorok miatt még nem lehet velük hosszabb távokat bejárni, és az sem, hogy a töltés egy nagyobb akkumulátornál sokáig tartana.

(Treehugger)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.