Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az aktív közlekedés segíthet a bolygó megmentésében

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.09. 11:14

Rengeteget beszélünk a jövő közlekedési módszereiről, és általában az elektromos autókat, a különböző zöld rollereket és motorokat értjük alatta. Az Egyesült Királyság parlamentje azonban most kiadott egy tanulmányt arról, hogy valójában az aktív közlekedés, vagyis a biciklizés és a sétálás az, ami a leghatásosabban képes lehet visszaszorítani a városi légszennyezést.

A jelentés szerint az inaktivitás, vagyis a mindennapi mozgás hiányának környezeti, közgazdaságtani és emberi következményei a károsanyag-kibocsátás, légszennyezés és a városi közlekedés feltorlódása szempontjából óriásiak. A briteknél általában már 2 mérföld (3,2 kilométer) megtételéhez elektromos járművet, vagyis robogót vagy autót használnak, és jellemzően csak az 1 mérföld alatti távolságokat sétálják le az emberek. A biciklizők száma elképesztően kevés mind a rövid, mind a hosszú távú közlekedés esetében.

A tanulmány rámutat, hogy bár a döntéshozók általában a biciklizésre ugyan koncentrálnak, mint lehetséges városi közlekedésre, a sétálás gyakran teljesen elkerüli a figyelmüket, pedig ez a legegyszerűbb közlekedési módszer a világon. A briteknél ráadásul a napi ingázás általában 2 mérföld alatt marad (42 százalékuknak legalább is), ami egyáltalán nem lesétálhatatlan távolság.

Képek forrása: Pixabay

A jelentésben érdekes felvetések is érkeztek: amellett, hogy az aktív közlekedés fejlesztésére támogatások kellenek, hogy az embereknek legyen kedvük biciklizni és sétálni, az autózást közben nehezebbé kellene tenni, hogy attól meg elmenjen a kedvük. Míg az első taktikával rengeteg város és ország próbálkozik, a második azért viszonylag még új felvetés.

A szakértők szerint az, ha kedvezőbbé teszik az aktív közlekedést, önmagában nem elég húzóerő: az autózást autómentes zónák kialakításával, fizetős utakkal, parkolási tiltásokkal, valamint az üzemanyag árának emelésével lehetne a legegyszerűbben elérni.

A jelentésben az aktív közlekedés előnyeire is kitérnek: azon túl, hogy jót tesz az ember egészségének, ez csökkentheti az egészségügyre rótt pénzügyi terheket, olcsó módja a közlekedésnek, segíthet a dugók enyhítésében, javíthatja a levegő állapotát, és ösztönözheti a városi központokban is az aktivitást.

Bár ez a jelentés csak a britekre vonatkozik, elmondható, hogy globálisan is ez a helyzet, legalább is a fejlett országokban: az autózás még mindig egyszerűbb megoldásnak tűnik, mint az aktív közlekedés. A sétáról szinte teljesen leszoktunk, a bicikli sem elég elterjedt még – persze ennek nagyrészt az is az oka, hogy a megfelelő infrastruktúra még mindig nem épült ki a nagyvárosokban sem.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.