Innováció

Akik befogták az örvény energiáját

NRGreport, Szalontay Mihály | 2019.08.13. 08:24

Egy mérnök testvérpárról Kovács Tiborról és Kovács Attiláról van szó, akik egy különleges anyagból készült zászló keltette légörvényeket elektromos áramtermeléshez hasznosítanák. Találmányuk teljesen más alapelveken működik, mint a jelenlegi berendezések, és jelentős mértékben javíthatja azok hatékonyságát: az E-flag nem véletlenül nyerte el így tavaly az MVM EDISON startup pályázatának fő- és közönségdíját is. A gyakorlati megvalósításhoz pedig most egy lépéssel közelebbre kerültek az MVM inkubátor cégével, a Smart Future Lab Zrt.-vel kötött befektetési megállapodásnak köszönhetően. A találmány ötletéről és sorsáról kérdeztük a feltalálók egyikét, Kovács Attilát.

Fotó: MVM

Honnan jött az ötlet?

Az ötletünk azon a megfigyelésen alapul, hogy a természetben a hullámmozgás az egyik leghatékonyabb mozgásforma. Elég csak arra gondolni, ahogy a halak siklanak a vízben. Ennek a közegnek nagy az ellenállása, mégis legyőzik azt, viszonylag csekély mozgási energiával. Öt évvel ezelőtt kezdtünk el gondolkodni azon, miként lehetne ezt leutánozni oly módon, hogy minél hatékonyabban lehessen villamos energiát előállítani. Egy olyan egyszerű berendezést alkottunk meg, amely a Kármán-féle örvénysort aknázza ki.

Mi ennek a lényege?

Kármán Tódor, a múlt század egyik legkiválóbb magyar fizikusa és matematikusa fedezte fel, hogy az áramló, folyadékba vagy gázba helyezett test mögött örvénylő áramlás keletkezik. A test szélein egymással ellentétes irányba forgó örvények jönnek létre, A leszakadó örvények egyenként követik egymást és ellenkező forgásirányúak. Ezt a jelenséget nevezik ma Kármán-féle örvénysornak.

Miként működik a termékük?

Ezeknek az örvényeknek az energiáját csapoljuk le, egy speciális anyagból készült zászló hullámmozgásából, a zászlóba beépített piezoszalag segítségével. A lobogó felületben olyan anyag található, amely a húzás és nyomás váltakozásának hatására elektromos áramot termel. Emellett a zászlóban hagyományos forgó, indukciós generátor is van.

Mennyiben javít ez a hatékonyságon?

Az örvényekből sokkal nagyobb energia nyerhető ki, mint az egyenes vonalban áramló közegből. Az E-flag, kialakításának köszönhetően, képes a hullámmozgásra olyan gyenge szellőben is, amelyben egy igazi zászló meg sem mozdulna. A hagyományos szélturbinák csak erős szélben tudnak hatékonyan működni, így igen korlátozott azon helyek száma, ahol gazdaságosan telepíthetők. Nemcsak a megépítésük drága, hanem a karbantartásuk is.  Az E-flag viszont legfeljebb öt méter magas rúdon, másfélszer háromméteres hullámzó zászlófelületet biztosít, vagyis kertbe, utcafrontra is elhelyezhető. A könnyű telepíthetőség azt is jelenti, hogy az épület magassági adottságai is jobban kihasználhatók.

Mennyibe kerülne egy ilyen rendszer?

Egy darab ilyen berendezés körülbelül egy modern kerékpár árából kiépíthető. Egy átlagos magyar háztartás energiaellátásához három-négy kellene belőle. Vagyis annyit kellene bele fektetni, mintha az összes családtagnak vennénk egy rendes biciklit. De ha már van valakinek napelemes rendszere, azt is jól kiegészíti olyan időszakokban, amikor a napsütés kevés az energiatermelésre. 

Fotó: MVM

Hol tart a termékfejlesztés?

A szabadalmaztatott találmányt az MVM szakmai és anyagi támogatásával fejlesztjük tovább, jelenleg a hatodik generáció kidolgozásánál tartunk. Az MVM inkubátor cégével a Smart Future Lab Zrt.-vel kötöttünk egy befektetési megállapodást. Az ősz végére pedig várhatóan el tudjuk végezni a megfelelő szélcsatornás méréseket a Budapesti Műszaki Egyetem Áramlástan Tanszékével együttműködve. Ezeknek köszönhetően elindulhat majd az a folyamat, ami már elvezet az értékesíthető prototípusokig.

Milyen lehetőségeket lát ebben a termékben?

A potenciál óriási, hiszen a világon egyedülálló termékről van szó, amely a környezetet nem szennyezi, az élővilágot nem károsítja, miközben egyszerűen és olcsón telepíthető. Egyaránt bevethető a lakosság, valamint a nagyüzemek energiaigényének a kielégítésére. Ez a termék ráadásul rejt egy üzleti innovációt is, hiszen – az eredeti funkció megtartása mellett – a felületén hirdetések is elhelyezhetők. Ezekkel a reklámbevételekkel tudjuk majd csökkenteni a berendezés árát, így lehetnek olyan helyek, ahová gyakorlatilag ingyen felszerelhető lesz az E-flag.

  NRGreport, Szalontay Mihály
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.