NRGreport
Menü

Mi lesz veled olaj?

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az olajkereslet 2008 óta nem látott lassúsággal nő. Január és május között csupán 520 ezer hordóval nőtt a globális olajkereslet 2018 azonos időszakával összevetve, melyet a kínai fogyasztásnövekedés mentett meg az önmagában a napi 500 ezer hordós bővülésével. Az OPEC és szövetségesei a termelés visszafogásával igyekeznek egyensúlyba hozni az olaj piacát. 

Májusban éves alapon 160 ezer hordóval csökkent a világ napi olajkereslete. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a szerény keresletnövekedés fő oka a fokozatosan lassuló világgazdaság, és az USA és Kína között feszülő kereskedelmi háború. A fokozódó kereskedelmi háború miatt csökkenő nemzetközi kereskedelem és így tovább mérséklődő olajkereslet várható. 2019-ben 1,1 millió, 2020-ra 1,3 millió hordó napi fogyasztásnövekedést jelez előre az szervezet. A kilátások nem túl kedvezőek, nagyobb valószínűséggel módosíthatja lefele előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség, mintsem felfele.
 

Mi lesz veled olaj?

Jelenleg az OPEC és szövetségesei termelésvisszafogással teremtenek egyensúlyt az olaj piacán, azonban 2020-ra a nem OPEC kitermelés napi 2,2 millió hordóval nőhet elsősorban az Egyesült Államoknak köszönhetően, mely nyomást helyezhet a kőolaj árára.

Mi lesz veled olaj?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a gazdasági lassulás jelentősebb hatást fejt ki a keresleti oldalra, mint a geopolitikai kockázatok a kínálatira. Az USA szankcióinak köszönhetően Irán júliusi kőolajexportja 130 ezer hordóval 400 ezer hordóra esett, mely a nyolcvanas évek óta nem látott alacsony szint.

A Brent letörte a 60 dollárnál található erős támaszát. Amennyiben nem sikerül hamarosan visszakapaszkodnia fölé, az negatív előjel.

Mi lesz veled olaj?

Amennyiben letörné az 58 dollárnál található támaszát, mely jól kivehető az alábbi órás grafikonon, akkor eladási pozíciók felvétele javasolt.

Mi lesz veled olaj?

Forrás: Portfolio

NR címlapCímlap

Még több cikk »