Innováció

Mentorok segítik sikerre az MVM startuppereit

NRGreport | 2019.08.14. 11:31

Idén először saját dolgozóit is bevonta az MVM Csoport az MVM EDSION startup versenybe. A szakértők egy olyan belső mentorhálózatot építettek fel, amelyen keresztül az egyes szakterületek dolgozóitól kaphattak támogatást az innovatív ötletgazdák.

Immáron harmadik alkalommal indult útjára az MVM EDISON startup verseny. A 2018-ban indult legutóbbi fordulóra több mint száz csapat nevezett pályamunkájával, hogy versenybe szálljon a fődíjért, és így a lehetőségért, hogy a Befektetési Bizottság előtt is bizonyítsa rátermettségét. A verseny idén májusban megrendezett döntőjébe nyolc csapat került, ők az MVM EDISON nyolchetes képzési programjában vettek részt, ötletüket pedig már piaci szereplőkön validálva pitchelték a hat tagú szakmai zsűrinek a verseny záróeseményén.

Az idei program egyik újdonsága volt, hogy az MVM Csoport szakértőit is bevonták mentorként, ezzel egy belső mentorhálózatot építettek fel. Kiemelten fontos, hogy a csapatok az üzleti tudás mellett támogatást kapjanak a szakterületek dolgozóitól – ami nagyban hozzájárul validációjuk sikerességéhez. A mentorálásról, annak szerepéről, illetve az MVM Csoportba tartozó Smart Future Lab Zrt.-n (SFL) belüli első mentorhálózat felépítéséről a szervezőket kérdeztük.

A mentor szó atyai barát, pártfogó, nevelő jelentéssel egyenértékű. A mai szóhasználatban egy olyan személyt jelent, aki – mint idősebb és tapasztaltabb barát, tanár vagy tanácsadó – jó tanácsokkal segít valakit. Munkahelyi környezetben olyan személyt jelent, aki egy munkatársa számára tanácsadóként áll rendelkezésre. A mentor elkíséri a startupot szakmai fejlődése során, és példát mutat neki” – magyarázta Gerencsér Dorka, az SFL innovációs és startup szakértője.

A mentor az, aki bátorítja és támogatja a mentoráltat abban, hogy az a legtöbbet tegye meg önmaga és – ebben az esetben – induló vállalkozása, azaz startupja számára. Bár a végső döntés mindig a mentorált kezében van, a mentor felbecsülhetetlen segítséget nyújthat abban, hogy a mentorált beazonosítsa, milyen támogatásra van szüksége, milyen lehetőségei vannak, illetve mindezek mellett új információhoz jusson. A mentor szerepe az, hogy megbízható támasz legyen, aki segíti a mentoráltat, hogy a legcélratörőbb választásai legyenek a lehetőségei közül, és megfontolt döntéseket hozzon. „Egy mentor kézen fogja a startupot az úton, és rávilágít dolgokra. Lehet a tapasztalataira támaszkodni, hiszen ő is járt már az adott helyzetben. Egy mentorral rövidebb idő alatt el lehet jutni a kitűzött célig, mintha egyedül próbálkoznál. A mentor irányt mutat. Nem azt mondja, hogy mit kell tennie a csapatnak, hanem rámutat a hiányosságokra, és lehetséges megoldásokat javasol nekik” – fogalmazott Gerencsér Dorka.

Azt már megismertük, hogy egy ötletgazdának miért hasznos, ha van egy mentora. De a mentornak milyen előnye származik ebből? A tapasztalatok szerint a szakértőket jó érzéssel tölti el, hogy segíthetnek a startupoknak új készségeket, tapasztalatokat és tudást szerezni. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a mentorált új viselkedési formákat fejlesszen ki magában, amelyek segítségével nem csak személyes, üzleti teljesítményét, hanem szakmai tudását is növelheti. A mentor fejleszti a mentorált azon képességét, hogy az jól tudjon választani a rendelkezésre álló lehetőségei közül, de közben a mentorok is kapnak inspirációkat a mentoráltaktól. Újabb és újabb ötleteket, technológiákat ismerhetnek meg.

Az MVM EDISON startup verseny döntőjébe jutott csapatok pályázati anyagai alapján, motivációs interjúik és a szükséges kompetenciák felmérése után a szervezők az MVM Csoport olyan munkatársait és szakértőit keresték meg, akik – az igények alapján – saját szakterületük tudásával segíthették a csapatokat. A mentorhálózat „kick-off” találkozójára márciusban került sor, ahol a mentorjelöltek megismerkedtek egymással, a csapatok pályázati anyagaival, technológiájukkal, illetve magával az MVM EDISON programmal is. Emellett bevezetést kaptak a mentorszerepkörbe, abba, hogy miként tudják a csapatokat a lehető leghatékonyabban segíteni. Az MVM Csoport célja, hogy a jövőben olyan mentorhálózatot építsen fel az SFL-en belül, ahol nemcsak a holding szintjén meglévő szakterületi kompetenciákat fedik le, hanem szakmailag is támogatják az inkubátorprogramba bekerülő csapatokat, illetve az ötletverseny döntőseit is.


Az MVM EDISON startup verseny döntőben végül három projektet ítélt a legjobbnak a szakmai zsűri. A MET3R ZenCharge komplex rendszere a sofőr, a háztartás, a villamosenergia-hálózat érdekeit, illetve a környezeti szempontokat is figyelembe véve képes optimalizálni az e-autók töltését. Szintén az elektromos járművek töltését egyszerűsíti és optimalizálja az InCharge okostelefonos alkalmazás. A Magnelit testreszabható, mágneses okoslámpája pedig szerelés nélkül alakítható dizájnnal, valamint okos eszközökről irányítható világítással hódítaná meg a felhasználókat. Az első nagy megmérettetésen ugyan túlestek a csapatok, a három nyertesre a következő hónapokban is számos kihívás vár. Komoly felkészülés kezdődött az SFL támogatásával, hogy megvizsgálják, milyen formában tudják megvalósítani, illetve következő lépcsőfokként a Befektetési Bizottság elé vinni ötleteiket. Az MVM Csoport továbbra is keresi az új, innovatív projekteket, Gerencsér Dorka szerint a jövőben várhatóan néhány további csapattal is beindul a közös munka, illetve idén várható az MVM EDISON startup verseny negyedik meghirdetése is.


Címlapkép forrása: MVM

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.