Rezsi

Találja meg, hol szökik az energia az otthonában!

Nrgreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.15. 13:17

Rengeteg mindenre használjuk az energiát az otthonunkban: ezzel hűtünk, ezzel fűtünk, főzünk, világítunk, és így tovább. Még a leginkább energiatakarékos házban is van olyan rizikós pont, ahol nem a leghatékonyabban használjuk ezt az energiát – az alábbi tippekkel könnyen meghatározhatja, hogy az otthonában melyek ezek a gyenge pontok.

Nézze meg, hol szivárog a levegő!

A rossz szigetelés felelhet a hűtés és a fűtés hatástalanságáért, és így rengeteg energia mehet el arra, hogy feleslegesen próbáljuk meg hidegebbé vagy melegebbé tenni az otthonunkat. De ne csak az ajtókat és az ablakokat ellenőrizze: ugyan kevesebb szökhet meg ezeken keresztül, de érdemes figyelni az elektromos aljzatokra, a kapcsolólemezekre vagy akár a páraelszívó csövére is. Ha házban él, akár kívülről is megvizsgálhatja, főleg ott, ahol különböző anyagok találkoznak.

Képek forrása: Pexels.com

Csekkolja a hűtési és fűtési rendszereket!

Tisztítsa meg a légkondi szűrőit, hiszen ha ezek koszosak, az eszköznek több energiára van szüksége, hogy a megfelelő hőfokra lehűtse a lakást. A blokkolt légcsatornákkal nagyjából ugyanez a helyzet. Gondolkodjon el minden olyan rendszer lecserélésén, ami legalább 15 éves, és azóta egyáltalán nem volt felújítva – ezeknél már biztosan létezik energiahatékonyabb megoldás is.

Nézze át, mivel világít!

Hosszú távon nagyon sokat számíthat, ha energiahatékony, kevés hőt kibocsátó, hosszabb ideig működő LED-lámpákat szerel fel a hagyományos izzók helyett. Nézze át az egész lakást, és ahol szükség van még rá, váltsa le a régi, energiapazarló villanykörtéket!

Vegye számba, milyen régiek az elektromos eszközei!

Talán nem olyan meglepő, de minél régebbi egy eszköz, jellemzően annál több energiát fogyaszt, és annál kevésbé hatékony a modern sztenderdekhez képest. Nézzen át minden elektromos eszközt, amit gyakran használ, és vegye számba, hogy melyek azok, amelyeket érdemes lehet lecserélni. Lehet, hogy most költeni kell rá, de az új eszközök rövid idő alatt visszahozzák az árukat azzal, hogy sokkal kevesebb energiát fogyasztanak.

Találja meg az energiavámpírokat!

Rengeteg olyan elektromos eszközünk van, amiről elsőre azt hisszük, hogy kikapcsoltuk, pedig valójában csak pihenő módban tartjuk, és ugyanúgy fogyasztjuk vele az áramot, csak kicsit kevesebbet, mintha be lenne kapcsolva. Jellemzően ilyen lehet a tévé, a telefontöltő vagy éppen a laptop is, ezért fontos, hogy tudja, melyik eszköz kapcsol ki ténylegesen, és melyik lép csak standby üzemmódba.

(Home.howstuffworks.com)

  Nrgreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.