Fenntarthatóság

Ezek a legjobb környezettudatos anyagok az otthonába

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.21. 13:34

Ahogy a bolygó melegszik, szerencsére az életünk egyre több részére beférkőzik a környezettudatosság: már nemcsak az energiafelhasználásban, de a közlekedésben, és lassan egyre inkább az építkezésben és a dizájnban is felbukkan. Az alábbi környezettudatos anyagokat bármikor használhatja a lakás berendezésére, sokkal kevésbé szennyezi velük a környezetet, mint a hagyományos alternatíváikkal.

Bambusz

A fa, bármennyire szeretjük is azt hinni, nem különösképpen megújuló anyag: az erdőirtás óriási probléma, nemcsak azért, mert a fák oxigént adnak, hanem azért is, mert szén-dioxidot vonnak ki a levegőből, méghozzá annyit, hogy az már szignifikáns a bolygó felmelegedését illetően. Környezettudatos anyagnak tűnik a fa magában, pedig nem az, csak inkább természetes, viszont tökéletesen jó alternatívája lehet a bambusz, ami úgy nő, mint a gaz, és van belőle elég. Nagy előnye, hogy ha a bambusz felhasznált részeit letörik, a növény nem hal meg, csak nagyon gyorsan új szárat növeszt magának. A felhasználási módok pedig nagyon sokrétűek: akár parketta helyett, vagy a konyhaszekrény munkalapja is készülhet ilyen anyagból.

Forrás: Pexels.com

Parafa

Bár padlóbevonatként furcsának tűnhet, valójában nagyon jó ilyen felhasználásra is, ráadásul a parafapadlók nagy része tényleg újrahasznosított parafadugókból készül. Az anyag ráadásul természetesen vízálló, így tényleg nagyon jó megoldás lehet a szokásos parketta helyett. De a bambuszhoz hasonlóan a parafának is rengeteg más felhasználási módja létezik, egyre népszerűbb a belsőépítészek körében.

LED izzók

Nem lehet eleget beszélni arról, mennyire fontos, hogy ne hagyományos, régi fajta izzóval világítsunk a lakásban, hanem LED izzókat használjunk: az energiafelhasználás akár 80 százalékát is megspórolhatjuk így. Érdemes minden izzót kicserélni ilyenre az egész házban, már a rezsin is meglátszik majd, és sokkal tovább is ég majd mindegyik, mint a korábbi villanykörték.

Újrahasznosított csempék

Kevesen tudják, hogy a fürdőszobába és a konyhába is lehet olyan csempéket kapni, amelyek a korábban visszavitt, többé nem használt csempék maradványaiból készülnek. Azt meg még kevesebben tudják, hogy ezek a csempék nagyon dizájnosak, nem lehet megmondani róluk, hogy a második életüket élik. Akár újrahasznosított alumíniumból is készülhetnek a különböző változatok, és ha valaki nagyon zöld szeretne lenni, rendelhet olyat is, amelyek újrahasznosított üvegből készülnek. Persze ezt egy-egy gyártó nem tudja egyben megoldani, de személyre szabott csempéket is csináltathatunk magunknak.

(Home.howstuffworks.com)

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.