Innováció

A startup felzárkózás kihívásai

NRGreport, Szalontay Mihály | 2019.08.22. 08:20

Az induló vállalakozások ötleteinek hasznosítása és túlélési esélyeinek növelése a 21. század egyik legkomolyabb gazdasági kihívása. Nemcsak az egyes nemzetgazdaságok hatékonyságát, de nemzetközi versenyképességét is alapvetően meghatározza. A magyar startup ökoszisztéma lemaradt ugyan a nyugat-európai mögött ezen a téren, de nem reménytelenül.

Alig egy fél évszázaddal ezelőtt egy ország sikere még sokkal jobban függött attól,  miként tudja a természeti erőforrásait kiaknázni. A tudomány és a technológia fejlődése azonban mára már az embert helyezte a középpontba. Az internet megnyitotta a lehetőséget a kis cégek előtt is, hogy új utakat találjanak a termelékenység növelésére. Az egyre gyorsabban változó világban ezen új utak keresése biztosítja a gazdasági szereplők rugalmasságát, az új ötletek beáramlása és integrálása terén Közép-Európának még van mit tanulnia.

A szakemberek szerint van ugyan már szép számmal magyar sikertörténet a külföldi piacokon, még az amerikain is, de összességében a magyar startup világ nem emelkedik ki a nemzetközi mezőnyből. A nyugat-európai ökoszisztémához képest is le vagyunk maradva legalább egy évtizeddel. Vagyis ők már egyetemisták ezen a téren, mi meg még csak általánosba járunk. A különbség nem a szaktudásban van, hanem a szisztéma fejlettségében. Hatékonyabban tudják az ötleteket beépíteni, mivel rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával és tapasztalatokkal is azok hasznosításához.

Emellett az utóbbi évtizedben a fejlett országokban kialakult egy olyan kultúra és mentalitás is, ami az új ötletekre épülő vállalkozások beindítását ösztönzi, hozzájárulva a túlélésükhöz. A nagyvállalatok tudatosan keresnek és vásárolnak fel olyan startupokat, amelyek új utakat mutatnak a fejlesztésekhez. Ahogy a sportban a profi csapatok külön embereket alkalmaznak a tehetséges amatőrök felkutatására és felkarolására, ugyanúgy figyelik a nagy cégek szakemberei is a startup világot. Sőt külön versenyeket is rendeznek a profiljukba illő tehetségek előcsatolgatására.

Budapest már fenn van az innovációs világtérképen, a befektetők tisztában vannak azzal a szaktudással és kompetenciával, ami itt fellelhető. A felzárkózás esélyei így egyre javulnak az utóbbi években.

„Magyarországon több inkubátor, akcelerátor egyetem, és szervezet is nyújt anyagi és egyéb támogatást induló vagy akár már meglévő vállalkozásoknak. Akár olyan megmérettetések formájában is, mint az MVM EDISON startup verseny, amire érdemes lehet benevezni az energetikához köthető, még korai fázisban lévő ötletet. Ezen a gyakorlati tudás, kapcsolati hálózat megszerzése mellett gyakorolni lehet az úgynevezett pitchet, vagyis a néhány perces bemutatkozást, amelynek célja a befektetők figyelmének felkeltése” – mondta Gerencsér Dorka, az MVM Csoport inkubátor cége, a Smart Future Lab Zrt. innovációs és startup szakértője.

A finanszírozási lehetőségek feltérképezését kezdeti fázisban az úgynevezett 3F: Family, Friends, Fools, vagyis a család, a barátok és a „megszállottak” vagyis olyanok között kell elkezdeni, akik már a kezdeti ötletbe is beszállnak. „Angyal befektetőt is lehet keresni, akinek vannak sikeres vállalkozásai, és nyitott az újakra. Kockázati tőketársaság leginkább akkor jöhet szóba, ha már működik a startup. Jó megoldás lehet a közösségi finanszírozás is, ami viszont az Egyesült Államokra jellemző, Magyarországon még nem annyira elterjedt” – hangsúlyozta Gerencsér Dorka.

A szakértő szerint a befektetők megtalálása után a másik jelentős rizikófaktor a csapat. Általában barátok, ismerősök fognak össze egy új ötlet megvalósítására. A hatékony munka azonban nem garantálható, ha már az elején nincsenek tisztázva a feladat– és szerepkörök. Ha ugyanis nincs minden folyamatnak  felelőse, akkor az egész vállalkozás szétfolyik, az egy csónakban ülők, nem tudnak egy irányba húzni. Ez pedig könnyen vezethet a széteséshez.

A magyar startup ökoszisztémának a szakemberek szerint minden esélye megvan a felzárkózásra. Ehhez persze a hazai nagyvállalatoknak is jobban kell figyelniük az itthoni startup világ eredményeire és az MVM EDISON startup versenyhez hasonló kezdeményezések beindítására a fejlődést meghatározó többi ágazatban is.

Erre az igény is növekedni fog, hiszen egyre több fiatalnak válik fontossá az a fajta önmegvalósítás és szabadság, amit egy startup adhat. A szakemberek nem tartanak attól, hogy a piac telítődni tudna, hiszen annyiféle iparág van, ahol lehet újat mutatni, és a világ is olyan gyorsan fejlődik. Mindig szükség lesz új megoldásokra.  A szakértők ugyanakkor jó jelnek tartják, hogy a hazai fiatalok ma már sokkal tudatosabban vágnak neki a startup világnak, próbálnak tényleg egyedi és innovatív ötleteket megvalósítani.

  NRGreport, Szalontay Mihály
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.