Fenntarthatóság

Így csökkentse az utazásból eredő szénlábnyomát

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.22. 13:11

Több kutatás kimutatta már, hogy nem a megvásárolt tárgyak, hanem az élmények adják az igazi boldogságot – részben ezért lett olyan óriási divat az utazás, amiben persze az is szerepet játszik, hogy egyre inkább elérhető mindenki számára a repülés is. Viszont az utazás nem túl környezetbarát tevékenység: ha szeretné egy kicsit csökkenteni közben a szénlábnyomát, fogadja meg az alábbi tippeket!

Repüljön kevesebbet!

Persze, nem azt mondja senki, hogy ha Tanzániába kell utaznia munka céljából, akkor vonattal jusson el oda, hanem azt, hogy ha választhat, akkor döntsön más utazási módok mellett. A közelebbi úti célokat például könnyen el lehet érni vonattal is, de még az is kevésbé szennyezi a környezetet, ha autóval vág neki egy nem túl hosszú útnak. Csak akkor repüljön, ha nagyon muszáj, és igyekezzen minél kevesebb időt a levegőben tölteni. Ha mégis repülni szeretne, néhány légitársaság már felajánl kompenzációkat a személyenkénti károsanyag-kibocsátásra, és van egy weboldal is, ahol kiszámíthatjuk, mennyi kárt tettünk, és támogathatjuk annyi fa ültetését, amennyi ezt a szennyeződést kivonja a levegőből. (https://15trees.com.au/flights/)

Ne vigyen sok csomagot!

Ha repülni indul, igyekezzen egy kis bőröndbe elférni, mivel minél nehezebb a gép, annál több káros anyagot enged a levegőbe. Arra is érdemes figyelni, hogy, ahol tud, újabb géppel repüljön, ezek ugyanis már hatékonyabbak és valamennyivel környezettudatosabbak, mint a régiek.

Ne béreljen autót!

Ahol nem muszáj, ne béreljen autót az útján, vagy ha mégis, ne használja mindig! Vonatkozzon itt is ugyanaz a mindennapjaira, mint itthon: tömegközlekedés, bicikli vagy séta legyen mindig az elsődleges közlekedési módszer. Ezzel már helyben rengeteget tehet azért, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátását.

Döntsön okosan a szállásról!

Ha megteheti, válasszon olyan szállást, ahol a környezettudatosságot is fontosnak tartják. Sokat számít természetesen, hogy honnan jön a szállás energiája, az, hogy milyen a hulladékgazdálkodása, valamint az is, hogy az ételhulladékkal mit tesz. Érdemes körülnézni ilyen szempontokból is, mert sokszor nem drágább egy olyan szálláshely, ahol ezeket is fontosnak tartják.

Egyen helyit!

Nem érdemes a nyaraláson vagy utazás közben is a gyorséttermeket látogatni: figyeljen arra, hogy kóstolja meg a helyi ízeket, azokat az ételeket, amelyek a környékről jöttek. Az élelmiszer szállításának ugyanis óriási a szénlábnyoma, és ahogy itthon is divat most már a helyi termelőket előnyben részesíteni, úgy utazás alatt is figyelhet arra, hogy a helyit egye, ne a nemzetközit.

(Earth-changers.com)

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.