NRGreport
Menü

Nagy pofont kaptak a napelemek - csökken a teljesítmény

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói megvizsgálták, hogy milyen hatása lehet a napelemek teljesítményére a globális felmelegedés. Nem jó. Persze a kínaiaknak máris van rá egy megoldásuk.

A globális felmelegedés olyan rossz hatással lesz a napelemek teljesítményére, hogy az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) által felvázolt forgatókönyvek alapján végzett elemzések szerint lesz, ahol a fotovoltaikus rendszerek éves energiateljesítménye kilowattonként akár 50 kWh-val is csökkenhet - állapították meg az MIT kutatói.

Kiszámították, hogy minden egyes Celsius-foknyi melegedéssel 0,45 százalékos termeléscsökkenést produkálhatnak a napelemes modulok. Noha a szilícium alapú egységek teljesítménye szerintük mindenütt esni fog (a szórás 15-50 kWh/kW közötti), a leginkább érintett területeknek az Egyesült Államok déli részét, Afrika déli részét, illetve Közép-Ázsiát találták.

Megoldást jelenthetnek a jelenleg is nagy tempóban folytatott innovációs kutatások, hiszen ha az új modulok és napelemes panelek felépítése jobban ellenáll a magas hőmérsékleteknek, a probléma jobban is orvosolható. Megoldást jelenthetnek a nagyobb sávszélességű anyagok használata, mint amilyen a kadmium-telluridé, aminek a hatékonysága kevésbé függ a hőmérséklet emelkedésétől.

De ha a globális felmelegedést sikerül 1,5 Celsius-fok alatt tartani, és így elkerülhetővé válik az éghajlati katasztrófa, akkor mindez átmeneti problémát jelent. Ehhez a jelek szerint csak a zéró széndioxid-termelésen alapuló energiarendszeren keresztül vezethet út. Erdőtelepítésekre, illetve csak zöld energiára épülő rendszerekre van szükség - állítja a nemzetközi kutatás.

Magasabb környezeti hőmérséklet = alacsonyabb termelési hatékonyság

Getty Images

Kína: máris úton

A Tiencsin központtal működő Zhonghuan Semiconductor Corporation a napokban jelentette be, hogy megtalálta a megoldást egy új, nagyobb hatásfokú és "erősebb" napelempanel gyártásához. A PV Magazine híradása szerint a wafert gyártó cég (vagyis: azt a sejtszerű félvezető lapkát /ostyát/, amiből a napelemeket modulárisan felépítik) bemutatott egy 610 wattos modulkimenettel rendelkező panelt. 

Ehhez a hagyományos, kereskedelmi forgalomban lévő G1-wafer méreténél 75 százalékkal nagyobb méretű "ostya" szükséges, amit optimális technológiai megoldással - állítja a Zhounhuan - képesek standard napelemes panelméretben 610 wattig feltekerni. Az új monokristályos ostya az M12-es sorozatszámot kapta (mivel a mérete 12 hüvelykes) - az oldalhossza a hagyományos, 158,75 milliméterrel szemben 210 millis, az átlója a szokásos 223 milliméterrel szemben pedig 295 millis.

Az így elérhető 610 W jócskán meghaladja nem csak a jelenleg telepített 60 cellás panelek egyre inkább standarddá váló 410 wattját, de a Sanghajban idén májusban bemutatott, és épp csak értékesíteni kezdett LONGi 500 wattos szuperpanelét is. Nem csoda, hogy a wafer-gyártó cégnél a bejelentést követően sokan érdeklődni kezdtek. Shen Haoping, a kínai cég elnöke az M12 bemutatóján jelezte: készek a gyártásban a teljes értéklánccal együttműködni az alacsonyabb költségű és hatékonyabb platform létrehozása érdekében.

Forrás: Napi.hu