NRGreport
Menü

Nagyot esett a Rosznyefty nyeresége

Jelentősen, 15 százalékkal csökkent a Rosznyefty orosz olajvállalat nyeresége a második negyedévben az alacsonyabb olajárak, a kitermelés korlátozása és az olajszennyezés miatti válság következményeként - írja az MTI nyomán a Napi.hu.

A legnagyobb orosz olajcég szerdán közölte, hogy a részvényesekre jutó nyereség 194 milliárd rubelre (3 milliárd dollár) rúgott a június 30-án végződött három hónapban, szemben az egy évvel korábbi 228 milliárd rubellel. Elemzők alacsonyabb, 170 milliárd rubeles nyereségre számítottak.

Az elemzők által különösen nagy figyelemmel kísért kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 8,85 százalékkal, 515 milliárd rubelre csökkent. A vállalat második negyedéves bevétele 2085 milliárd rubelt tett ki, nagyjából ugyanannyi mint 2018 második negyedévében.

Az Oroszország olajkitermelésének több mint 40 százalékát biztosító Rosznyefty napi 4,62 millió hordó olajat hozott fel a földfelszínre április-júniusban, ami negyedéves összevetésben 0,3 százalékos emelkedést, éves szinten viszont majdnem 3 százalékos csökkenést jelent.

Az Urals típusú orosz nyersolaj hordónkénti (159 liter) átlagára 67,9 dollárra rúgott az idei második negyedévben, jóval kisebb az egy évvel korábbi 72,5 dollárnál.

Az év első hat hónapjában a Rosznyefty 4116 ezer milliárd rubel bevételre tett szert, a részvényesekre jutó nyereség pedig 325 milliárd rubelre rúgott. Elemzők 301 milliárd rubeles profitra számítottak.

Az első fél év teljesítménye után részvényenként 15,34 rubeles osztalékot fizet a vállalat. Ez azt jelenti, hogy az osztalék elviszi a nettó nyereség felét.

A Rosznyefty eddigi napi csúcsán 2,2 százalékos pluszban forgott a moszkvai tőzsdén, délután pedig 0,97 százalékos nyereségben forgott, amivel felülteljesítő volt a rubelben számított MICEX-index 0,1 százalékos csökkenéséhez képest.

Forrás: Napi.hu