Fenntarthatóság

Így legyen környezettudatosabb a fürdőszobája

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.23. 09:02

Ha éppen építkezik, vagy szeretné felújítani a fürdőszobáját, akkor érdemes a környezettudatosságra és az energiahatékonyságra is gondolni. Egyrészt ezzel hosszú távon jól jár, alacsonyabb lesz a rezsi, másrészt a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Válasszon újrahasznosított csempét!

Ha újracsempézi a fürdőszobát, érdemes nem új csempékben gondolkodni, hanem olyanokban, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek. Rengeteg olyan lehetőség van itthon is, ami nemcsak környezetbarát, de nagyon dizájnos is. Ráadásul ezek a változatok sokkal strapabíróbbak is, jobban tűrik a fürdő nedves, párás környezetét.

Válasszon víztakarékos zuhanyfejet!

Nem mindegy, mennyi víz szökik ki a zuhanyból, amíg használja: egy tízperces zuhanyzás ugyanúgy lehet pazarló és energiatakarékos is. Ma már nagyon kedvező áron lehet olyan zuhanyfejet találni, ami víztakarékos, nem enged át annyi értékes édesvizet magán, mint a hagyományos változatok. Egyes változatokkal akár 40-60 százalékot is megtakaríthat az elhasznált vízmennyiségből. Ha nem is akarja az egész fürdőszobát átalakítani, a zuhanyfejet nyugodtan lecserélheti, nem lesz szüksége rá semmiféle nagyobb beruházásra.

Ügyeljen a csöpögésre!

Lehet, hogy nem tűnik soknak, ha minimálisan csöpög a csap vagy folyik a vécé, de hosszú távon komoly vízveszteséget jelenthet, arról nem is beszélve, hogy megdobhatja a rezsi mennyiségét. Minden ilyen vízveszteséget vizsgáltasson ki és javíttasson meg, egyrészt azért, mert a Föld édesvíz-készlete tényleg elég véges ahhoz, hogy feleslegesen pazaroljon, másrészt meg azért, mert a vízszámlán is meglátszik majd az elszökött mennyiség.

Legyen különösen hatékonya fűtési rendszer!

Mivel a fürdőszobában jellemzően melegebb levegőre van szükségünk, mint a lakás többi részén, itt különösen fontos az energiahatékony fűtési rendszer kiépítése. Nagyon jól jön, ha a fürdőszobai fűtőtestet külön lehet szabályozni, hiszen nem biztos, hogy az egész lakást fel kell fűteni azért, hogy ne fagyjon meg zuhanyzás közben.

Ügyeljen a vécére is!

Egy átlagos vécétartály öblítésenként akár 8-12 liter értékes vizet is enged, ami egy nap alatt is nagyon komoly mennyiség lehet, főleg egy családi házban. Érdemes átállni a kétállású víztakarékos tartályokra, amelyek akár le is felezhetik ezt a vízmennyiséget. Olyan tartályt keressen, amelynek az öblítési idejét maga szabályozhatja, így eldöntheti, hogy milyen hosszan folyjon a víz, és mennyire van szükség a kényelmes állapot eléréséhez.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.