Vállalatok

Sokkal kevesebb palagáz lehet az Egyesült Királyságban

NRGreport | 2019.08.23. 06:04

Az eddig becsültnél sokkal kevesebb, ötven helyett csak öt évre elegendő palagáz lehet Nagy-Britanniában szakértők szerint, hivatkozik a The Times-ra az MTI. Ez megkérdőjelezné a hidraulikus repesztés (fracking) alkalmazásának létjogosultságát a szigetországban.

Kevesebb lesz az

Korábbi adatokon alapuló 2013-as kutatások még azt jelezték, hogy az Anglia északi részén lévő Bowland palaformáció az Egyesült Királyság jelenlegi éves gázigényének ötvenszeresét rejti. A Nottinghami Egyetem és a brit földtani intézet (BGS) friss laboratóriumi vizsgálatainak eredményei azonban arra utalnak, hogy ennek mindössze töredéke, ötévi készlet rejlik a kőzetben – ismertette a lap Nature Communications-ban megjelent tanulmányt.

A palagázos lobbisták régóta igyekeznek elérni a brit kormánynál, hogy az enyhítsen a hidraulikus repesztés által kiváltott enyhe földrengésekre vonatkozó szabályozásán. Az Egyesült Királyságban 2011 óta próbálkoznak élesben ezzel a technológiával, írta korábban a Financial Times

Az Egyesült Királyság energiaimportra szorul, így brexit és a gyengülő font mellett megnőtt jelentősége a komolyabb palagáz-kitermelési lehetőségeknek.  Így lehet, hogy csak megnőtt volna, bár azért ötévnyi készlet sem elhanyagolható mennyiség.

A szakértők két helyszínről származó mintákat elemeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Bowland palaformáció egészéből legfeljebb 14 ezer milliárd köbméter gáz nyerhető ki. Az Egyesült Királyság éves gázfogyasztása hozzávetőleg 2,8 ezer milliárd köbméter.

Christopher Vane, a BGS szerves geokémiával foglalkozó részlegének vezetője, a tanulmány egyik szerzője szerint eredményeik megváltoztatják a brit palagáz-készletekről szőtt elképzeléseket. Mike Stephenson, a BGS másik vezetője, aki nem vett részt a kutatásban, ugyanakkor óvatosságra intett amiatt, hogy csak két helyszínről származó, kisszámú kőzetmintát elemeztek.

Megrengető

A hidraulikus repesztéseket végző Cuadrilla cég kifogásolta, hogy a kutatók nem vonták be őket a vizsgálatba, bár szerintük nekik van a legtöbb adatuk a Bowland palaformációról.

A Cuadrilla emellett bejelentette, hogy szerda este fel kellett függesztenie a hidraulikus repesztést a Blackpool közelében lévő telepén, miután a munkálatok kisebb – de az eddig mért legerősebb – földmozgáshoz, a Richter-skála szerinti 1,55-ös mikrorengéshez vezettek. Mindez alig egy héttel azt követően történt, hogy a Cuadrilla új helyszínen kezdte meg a repesztést, miután az első kútját fel kellett adnia a rengések okozta gyakori leállások miatt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.