Innováció

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő

NRGreport | 2019.08.26. 08:30

Nemcsak befektetéssel, hanem értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM Csoport. Az energetikai holding által meghirdetett MVM EDISON startup versenyen energiahatékony, piacképes megoldásokat díjazva keresik az új kihívásokat és igényeket megválaszoló projekteket.

Az MVM Csoport idén immár harmadik alkalommal hirdetett győztest az MVM EDISON startup versenyen. A program kezdete óta összesen több száz pályamű érkezett, ami jól szemlélteti, mekkora szükség van olyan kezdeményezésekre, ahol az ötletgazdák már a korai fázisban meg tudják mutatni magukat.

Az energetikai szektorra jellemző éles versenyben leginkább azok a startupok lehetnek sikeresek, amelyek az ügyfelek visszajelzéseit gyorsan és pontosan tudják begyűjteni, majd ezeket az információkat a fejlesztési folyamatban felhasználva az ügyféligényeknek megfelelően terelik az optimális, legszélesebb körű kiszolgálása felé a projektjüket. Az MVM EDISON startup versenyhez tartozó  szakmai képzés során különösen nagy hangsúlyt fektettek a Design Thinking felhasználó-központú szemlélet módszereinek elsajátítására, hogy az innovátorok a vevői igények figyelembevételével folytathassák munkájukat, ekképpen termékeikkel és szolgáltatásaikkal a legnagyobb értéket teremthessék meg.

A módszer lényege, hogy a fejlesztők az ügyfelek valós igényeire és problémáira fókuszálnak, azaz nem a vállalat belső nézőpontjából döntenek a szolgáltatás kialakításáról. Meg kell ismerni az ügyfelet, feltárni a gondolatait, érzéseit, hiszen ezek a tényezők azok, amelyek leggyakrabban befolyásolják döntéseit. A legjobbnak tűnő megoldásból érdemes egy gyors prototípust is készíteni, amelynek segítségével begyűjthetőek a visszajelzések, amik alapján pedig tovább lehet fejleszteni a terméket.

Ezt a módszert az elmúlt időszakban alapvetően termékek, szolgáltatások fejlesztésére használták. Ügyfél- és problémafókusza miatt kiválóan alkalmas a műszaki megoldások és a valós piaci igények összevetésére. A vevői igények felmérésével  elkerülhető a hosszú hónapok alatt, műszakilag tökéletesre csiszolt megoldások piaci bukása. Jó példa az alkalmazására a GE Healthcare-üzletágának, kifejezetten gyermekek vizsgálatára tervezett MR gépe. Ebben az esetben az egyébként fehér készülékből és teremből egy színes, víz alatti világot készítettek, így a gyerekeknek a 20 perces vizsgálat játékká vált. A Design Thinking hatékonyan egészítheti ki az innovációs és termékfejlesztési folyamatokat, ezáltal fontos szerepet tölthet be a kreatív problémamegoldás során. Ezzel pedig messze túlmutat a vevő–eladó kapcsolaton, hiszen egy vállalat életében a belső folyamatok is belső ügyfeleket céloznak meg. A jól megtervezett, kialakított folyamatok pedig sokkal hatékonyabb munkavégzést tehetnek lehetővé.


Három projektet ítélt a legjobbnak a szakmai zsűri Az MVM EDISON startup versenyének döntőjében. A MET3R ZenCharge komplex rendszere a sofőr, a háztartás és a villamosenergia-hálózat érdekeit, illetve a környezeti szempontokat is figyelembe véve képes optimalizálni az elektromos autók töltését. Szintén az e-járművek töltését egyszerűsíti az InCharge okostelefonos alkalmazás, a Magnelit testreszabható, mágneses okoslámpája pedig szerelés nélkül alakítható dizájnnal, valamint okos eszközökről irányítható világítással hódítaná meg a felhasználókat. Az első megmérettetésen ugyan már túl vannak, de a nyertes csapatokra a következő időszakban is számos kihívás vár. Komoly felkészülés kezdődött az SFL Zrt. támogatásával, hogy megvizsgálják, milyen formában tudják megvalósítani termékeiket és következő lépcsőfokként a befektetési bizottság elé vigyék az ötleteiket. A jövőben várhatóan néhány további csapattal is beindul a közös munka, illetve az MVM Csoport továbbra is keresi az új, innovatív projekteket: még idén várható az MVM EDISON startup verseny folytatása, így mindenképpen érdemes figyelni a következő kiírást.


Címlapkép forrása: MVM

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.