Trading

Földgázharakiri Romániában

NRGreport | 2019.08.26. 07:16

Romániában brutálisan megugrott a földgázimport júniusban, miután a vállalatok olcsóbban jutottak hozzá a külföldi energiahordozóhoz, mint a hazaihoz. A bukaresti kormány nem lát gondot ebben.

Idén júniusban Románia közel 1,8 millió megawattóra energiatartalmú földgázt importált, ami 364-szer magasabb mint tavaly júniusban – idézte a Maszol az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) adatsorát. 2018. júniusában Románia csak kicsit több mint 4 megawattórányi földgázt importált.

Az ANRE adatai szerint 2019 júniusában az importált földgáz átlagára 82,08 lej/MWh (5476 forint/MWh) volt, 19 százalékkal alacsonyabb mint a tőzsdén jegyzett Romániában kitermelt földgázé (101 lej/MWh). A 2018 decemberében elfogadott 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet 68 lejes árat szabott ki megawattóránként a belföldön kitermelt összes földgáz-mennyiségre az elkövetkező három évre.

Az idén márciusban elfogadott 2019/19-es sürgősségi kormányrendelet azonban módosított ezen az előíráson: május elsejétől kezdődően csak a lakosság és a hőerőművek által fogyasztandó földgáz árára szabott meg fix összeget. Az ipari fogyasztók esetében nőtt a belföldön termelt földgáz ára, így azok inkább importálják azt. Anton Anton energetikai miniszter szerint ha a belföldi gáz ára nagyobb mint az importból származó földgázé, az ipar ez utóbbit fogja megvásárolni. Nem érti, mi ezzel a gond.

  NRGreport
Címkék
#ANRE   #földgáz   #földgázimport   #gáz   #gázár   #Románia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.