Fenntarthatóság

Légkondi helyett ajánlják őket, de mennyire biztonságosak a ventilátorok tulajdonképpen?

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.26. 13:26

Egy friss kutatás azt vizsgálta, mennyire hatékonyak és biztonságosak az elektromos ventilátorok a hőhullámok idején, és arra jutott, hogy érdemes vigyázni az ajánlásokkal, mert nem mindenhol ugyanolyanok a körülmények.

A Sydney-i Egyetem kutatói azt akarták kutatni, hogy mennyire érdemes elektromos ventilátorokat bevetni hőhullámok alatt – ezeket az eszközöket ugyanis gyakran ajánlják légkondi helyett, mivel kicsit környezettudatosabb megoldást jelentenek, de nem igazán készült még kutatás arra, hogy extrém időjárási körülmények között is megállják-e a helyüket.

Az Annals of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók hőhullámot szimuláltak laboratóriumban azért, hogy megfigyelhessék, milyen hatással van egy ilyen esemény során egy elektromos ventilátor a résztvevő alanyok belső hőmérsékletére, szív- és érrendszeri megterhelésére, a kiszáradás kockázatára és a kényelmi szintjére.

Kiderült, hogy 56 Celsius-fokos hőindexnél (azaz annál a hőmennyiségnél, amit a test érez, ha a hőmérsékletet és a nedvességet vesszük figyelembe), ha párás és forró volt a levegő, az elektromos ventilátorok tényleg segítettek, lecsökkentették a test belső hőmérsékletét, a szív- és érrendszeri megterhelést, és javították a hőérzetet.

Száraz levegő esetében azonban már 46 fokos hőindexnél is inkább hátrányos volt az elektromos ventilátor használata, mint előnyös. A kutatásból az is kiderült, hogy átlagosan 37,2 Celsius-fok az a hőérzet, ami felett a ventilátorok már károsak lehetnek, és növelik a hőstresszt, amire a testnek válaszolnia kell.

A téma nagyon fontos most, hogy a klímaváltozás miatt egyre több és hevesebb hőhullámra kell számítani. Az általános tanácsok nem jelentenek elég információt a lakosságra nézve, és erre a ventilátorok problémája ékes bizonyíték: nem elég azt tanácsolni, hogy a melegben használjunk ventilátort, hiszen nem minden helyzetben segít, sőt, van, amikor inkább ront a túlélési esélyeinken.

Alapvetően elmondható, hogy a ventilátorokkal akkor van baj, ha a hőmérséklet nagyon magas, a páratartalom viszont nagyon alacsony, ekkor még rosszul is járunk, ha bekapcsoljuk őket. A magas páratartalom mellett azonban a kutatás szerint segítenek az eszközök, mindegy, hogy tulajdonképpen hány fok van odakinn.

A kutatók jelenleg olyan, kevés energiát használó, elhanyagolható környezetszennyező tevékenységgel járó hűtési megoldások után kutatnak, amelyeket széles körben is terjeszteni lehetne a hőhullámok idejére.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.