Fenntarthatóság

A növényalapú étrend megmentheti a bolygót

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.27. 14:11

Nem biztatnak a kutatók senkit arra, hogy teljesen vegetáriánusok vagy vegánok legyenek, ha nem akarnak, de a kevesebb húsevés mindenki számára értékes lehet: ez is egy jó módja ugyanis annak, hogy kicsit segítsünk a bolygón, és fenntartsuk a ma ismert élelmiszerellátást. Enélkül ugyanis hamarosan összeomolhat a rendszer, és tömeges éhezésre kell számítani.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) újabb fontos jelentést adott ki a napokban a földhasználattal és mezőgazdasággal kapcsolatban, amiben kitér arra is, hogy a jelenlegi élelmiszertermelésünk fenntarthatatlan, főleg akkor, ha belegondolunk, milyen tempóban növekszik a Föld lakossága. A probléma alapvetően azzal van, hogy túl sok húst és tejterméket fogyasztunk, ezeknek pedig nagyon környezetszennyező és egyáltalán nem fenntartható a kitermelése, ezért változásra van szükség.

A jelentést 107 kutató írta a világ legkülönbözőbb országaiból, akik arra az eredményre jutottak, hogy muszáj okosabban és fenntarthatóbban használnunk a földeket, különben világkatasztrófa elé nézhetünk. Ha viszont a fenntartható és hatékony földművelés megvalósul, a földhasználat még a klímaváltozás egyik legfőbb mozgatórugóját, a légköri szén-dioxidot is megkötheti, legalább is jobban, mint most.

Az élelmiszerpazarlás is óriási probléma, a jelentés szerint az élelmiszerhulladék az összes károsanyag-kibocsátás 8-10 százalékáért felelős. Arra is felhívja a figyelmet, hogy szigorúbban kellene büntetni az elsivatagodáshoz és a földek kiszipolyozásához vezető cselekvéseket, mert ezek hozzájárulnak a helyzet rosszabbodásához.

Az egyre durvuló klímaváltozás miatt ördögi körbe kerülünk: a melegedés és a szélsőséges időjárás miatt egyre bizonytalanabbá válik az élelmiszerellátás, az élelmiszertermelés viszont hozzájárul a globális felmelegedéshez. A mezőgazdaság az egyik legnagyobb károsanyag-termelő, az állatok a metánkibocsátással járulnak hozzá a felmelegedéshez, a termőföldek bővítéséhez pedig gyakran az erdőségek kiirtásával jutnak hozzá. Az állatnevelés annyira rossz a bolygónak, hogy az IPCC jelentése arra is kitér: a növényalapú táplálkozással segíteni lehet a klímaváltozás mérséklésében, már akkor persze, ha elegen átállnak rá.

A kutatók persze senkit nem akarnak vegetáriánus életmódra terelni, nem kell teljesen elhagyni a húst, csak annyira, hogy ne együnk minden egyes nap nagyobb mennyiséget belőle. Pontosan nem határozták meg, hogy mennyi az annyi, de ha már nem a húsalapú, hanem növényalapú étkezésre törekszünk, sokat segíthet. A probléma azonban összetettebb ennél: Kínában, az egyik legnépesebb országban jelenleg növekszik a marhahús-fogyasztás, ami hosszú távon komoly problémákat okoz majd.

(BBC)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.