Vállalatok

Olajmezőre bukkant Pakisztánban a Mol

NRGreport | 2019.08.27. 09:22

Újabb olaj- és földgázlelőhelyre bukkant a Mol, az általa üzemeltetett pakisztáni TAL blokkban a Makori-Deep-2 kútfúrás zárult eredményesen – írja a Világgazdaság. Pakisztánban napi 6700 hordónak megfelelő szénhidrogént hoznak felszínre.

Még négy hónapja sem kezdődött el a pakisztáni TAL blokk újabb kutatófúrása, múlt pénteken pedig már sikerről számolhatott be a Mol által vezetett kitermelő konzorcium. A sikeres fúrás az afgán határhoz közeli Kohát-térségben történt. A jelentős olaj- és földgáztalálat hírét – a Moltól kapott információ szerint – a kitermelő konzorcium tagja, a Pakistan Oilfields Limited (POL) jelentette be a pakisztáni tőzsdének, a közzététel után a POL-részvények árfolyama azonnal 5 százalékkal emelkedett.

Az első tesztek alapján a naponta kitermelhető mennyiség mintegy 1844 hordó olaj és félmillió köbméter földgáz lesz, a kereskedelmi mennyiségű kitermelés pedig decemberben indulhat meg.

Dolgozók a Mol Pakistan Makori központi feldolgozó üzemében

A POL mellett a magyar olajtársaságnak három további társa van a konzorciumban. A Mol 1999 óta operátori szerepet lát el a TAL-ban, a kitermelésből 8,42 százalékkal részesedik (korábban a hozam tizede illette meg a Molt). Ezzel együtt elemzők szerint a TAL az egyik legsikeresebb beruházása a csoportnak a kutatás-termelés területen. A Mol Pakistan Oil & Gas öt blokkban rendelkezik érdekeltségekkel, amelyek közül a TAL-ban és a Marghalában operátorként van jelen.

A TAL blokk adja a pakisztáni olajkitermelés 20 százalékát, az első sikeres fúrás 2002-ben volt a térségben, azóta további nyolc követte.

A mezőkön kifejezetten magas, 55 százalékos a találati arány, Pakisztán más lelőhelyein 33 százalékos az átlag.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.