Rezsi

Így vásároljon be műanyagmentesen az iskolakezdésre

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.30. 10:41

Statisztikák szerint itthon is az iskolakezdés a második legköltségesebb esemény egy család életében a karácsony után – érdemes a gazdaságosság mellett odafigyelni a környezetvédelemre is. Ehhez adunk most néhány tippet.

Használja újra!

Nehéz a gyereknek megmagyarázni, hogy nincs szüksége mindenből teljesen újra az új tanévben, pedig amit lehet, azt érdemes átmenekíteni az előző évi használati tárgyak közül. Nem baj, ha nincs tele a toll vagy a filc, jó lesz az még egy darabig, és a használatlan, vagy alig használt füzetekből is rengeteg mindent ki lehet hozni. Így sokkal kevesebb hulladék keletkezik, és nem dobnak ki olyan dolgokat, amelyeknek még hasznát vehetnék.

Képek forrása: Pixabay

Vegyen olyat, ami sokáig jó!

A vastagabb, fából készült vonalzó általában tovább tart, mint a vékony, műanyag fajták, arról nem is beszélve, hogy kevésbé környezetszennyező is. Minden más eszköz beszerzésénél érdemes erre is gondolni, és előre felmérni, hogy mi az, ami hosszabb ideig használható marad, és mi az, ami talán csak egy évet bír ki a gyereknél.

Figyeljen az anyagokra!

Ma már nagyjából mindenhol kaphatók újrahasznosított papírból készített füzetek – lehet, hogy nem olyan szépek, mint a színes-szagos, rajzfilmmintás darabok, de sokkal környezettudatosabbak. Nem kell mindegyikből ilyet választani, de a füzetsereg felét legalább lehet újrahasznosított papírból készült füzettel megoldani. Ugyanez igaz a többi felszerelésre is: ahol lehet, válasszon újrahasznosítottat vagy természetes anyagból készült változatot.

Ne vadiúj könyveket vegyen!

A neten könnyen lehet találni eladó tankönyveket, nem kell teljesen újan megvenni őket. Ugyanez igaz minden más beszerezendő felszerelésre: mindent árulnak már mindenhol, csak utána kell nézni egy kicsit.

Miből egyen a gyerek?

Érdemes előre gondolkodni, és venni egy újrahasználható ebédes dobozt is a sok zacskó és műanyag helyett. Szerezzen be szövetszalvétát a papír változat lecserélésére, és vegyen egy újrahasználható palackot is, amiben a gyerek majd az innivalót kapja. Az ebédet a legegyszerűbb környezettudatossá varázsolni úgy, hogy még a gyerek is élvezi majd.

Adakozzon!

A saját megunt vagy lecserélendő, még jó állapotban lévő iskolai felszereléseit ne kidobja, hanem ajándékozza el! Valakinek biztos szüksége van rá, és így nem hulladék válik belőle, hanem hasznos használati tárgy valaki olyan számára, aki tényleg rászorul.

(Scare.org)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.