Trading

Amerikai cseppfolyós gázt kap Kelet-Európa

NRGreport | 2019.09.02. 05:22

Az amerikai cseppfolyós gáz továbbszállítására kötött szerződést Lengyelország az ERU Trade ukrán gázvállalattal – derül ki a PGNiG lengyel állami gázszállító közleményéből.

Az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányát november elején fogadják a Swinoujscie lengyel balti-tengeri város mellett létesített gázkikötőben, visszagázosítás után az év végéig a lengyel hálózaton keresztül Ukrajnának szállítják – írta az MTI tudósítója.

A közleményben a PGNiG elnöke, Piotr Wozniak kifejtette, a lengyel cég az utóbbi három évben megteremtette a "versenyképes feltételű" gázbeszerzések lehetőségeit, ezért "természetes partner lehet a közép-európai térség biztonságos gázpiacának kialakításában".

Wozniak kilátásba helyezte, hogy legkésőbb 2021-ben növelik az Ukrajna felé vezető lengyel gázvezetékrendszer kapacitását.

A Lengyelországból beszerzett amerikai gázt betárolják, a 2019-2020-as téli szezon idején ez növeli az ország energiabiztonságát – mondta el az ERU Trading vezérigazgatója. Ukrajna nem feltétlenül lesz a beszerzés végső célja. "Ezt a gázt sikeresen tovább is szállíthatjuk például Magyarországba, Romániába vagy akár Moldovába" – tette hozzá a vezérigazgató.

A PGNiG közleménye szerint az LNG lengyelországi behozatala évről évre nő, tavaly az importált gáz több mint húsz százalékát tette ki. A 2015-ben üzembe helyezett swinoujsciei gázkikötő már hetven, összességében 7,5 milliárd köbméter visszagázosított LNG-nek megfelelő szállítmányt fogadott.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.