Fenntarthatóság

Már majdnem tökéletesen használjuk ki a napenergiát, csak ezt a pár problémát kell kiküszöbölni

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.02. 12:03

Nem nehéz rájönni, miért a napenergia az egyik legnépszerűbb megújuló energiaforrás jelenleg: kiapadhatatlan, hiszen a napsugárzás élteti, a gyártáson kívül nincs mellékterméke és szennyező tevékenysége, ráadásul nem is jár rejtett veszélyekkel, mint például a nukleáris energia. Már majdnem tökéletes a rendszer, amit kifejlesztettünk, csak az alábbi néhány apró problémát kell kiküszöbölnünk hozzá.

Mit tegyünk, ha nem süt a nap?

Jó dolog a napelem, de csak akkor igazán hatékony, ha süt a nap – és egy nap óráinak felében bizony ez nem történik meg. Sőt, nappal sem mindig lehet tökéletesen lefölözni a nap energiáját, ha nagyon felhős az ég. Lehet megfelelő csúcsidőszakot számolni, és megállapítani, milyen szögben a leghatékonyabb a rendszer, de ez legtöbb esetben mégis nagyon kevés. A megoldás valószínűleg az energia tárolása lenne, hiszen a napsütéses órák alatt meg kapunk annyi energiát, ami későbbre is elég volna, csak nem tudjuk hova rakni.

Képek forrása: Pixabay

Meg kell könnyíteni a felhelyezést

Egy átlagember számára napelemet vásárolni, majd azt a házra felhelyeztetni még mindig elég ijesztő és összetett tevékenység, amihez szakembert kell bérelnie, és még akkor sem tudja, hogy a megfelelő eszközt választotta-e, és nem sóztak-e rá valamit, ami nem is lesz nála olyan hatékony, mint kellene. Ráadásul sok országban külön regisztrálni is kell egy ilyen eszközt, utánajárni, hogy pontosan hová és hogyan kell felhelyezni, és kiválasztani a legmegfelelőbb változatot. Ezt jócskán egyszerűsíteni kellene, és persze olcsóbbá is lehetne tenni, de ez a folyamat lassan ugyan, de biztosan legalább megindult.

A kisebb helyekre is be kellene férnie

Jelenleg ritka az olyan szolárpanel, ami kisebb, elfér egy átlagos házon, és a lakók minden energiaigényét kielégíti. Szükség lenne kisebb, hatékonyabb eszközökre is, hogy azok is élhessenek a lehetőséggel, akiknek nincs nagy hátsókertjük, ahová méretesebb paneleket lehet felhelyezni. Ehhez az kell, hogy többféle verzió is megjelenjen a piacon, és az ember maga választhassa ki, hogy mekkora és milyen hatékonyságú eszközt szeretne.

A nagy mumus: a tárolás

Az egyik előző pontban már említettük, de az energia tárolása a legnagyobb problémája jelenleg a napenergia-piacnak. Hiába süt eleget a nap bizonyos tájakon, az ellátás mindig akadozó és bizonytalan lesz akkor, ha nem tudjuk eltárolni ezt az energiát felhősebb, sötétebb időszakokra. A napenergia egyik legnagyobb kihívása ez, és addig, amíg meg nem oldódik, képtelenek leszünk kizárólag ilyen módszerekből nyerni az energiát.

(Greenlivingideas)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.