Vállalatok

Célba veheti a magyar piacot a PKN Orlen

NRGreport | 2019.09.03. 13:22

Folyamatosan bővül a lengyel olajtársaság, a PKN Orlen: célegyenesbe került a Lotos Group felvásárlása, megjelent a cég a szlovák benzinkúthálózat üzemeltetői közt, a következő lépés pedig Magyarország is lehet.

Egyre nagyobb jelentőségű régiós olajvállalattá fejlődik a lengyel PKN Orlen, folyamatban van belépése a szlovákiai piacra, egyes vélemények szerint pedig Magyarország lehet a következő célpontja. A PKN Orlen Lengyelország mellett Csehországban, Németországban és Litvániában üzemeltet üzemanyagkút-hálózatokat, most Szlovákiában bővít: áprilisban a cseh érdekeltsége – az Unipetrol – megnyitotta első saját benzinkútját Benzina néven, és még további kilenc következhet. Emellett pedig a Fontétól vásárolnának további hét üzemanyagtöltő állomást.

A lengyel Bizblog idézte a PKN Orlen igazgatóságának elnökét, Daniel Obajteket, aki szerint a csoport finomítói kapacitása megfelelő keretet biztosít ahhoz, hogy a közép-európai régióban a nagykereskedelmi értékesítés mellett a kiskereskedelmi pozícióikon is javítsanak.

Az Unipetrol megjelenésével a Mol-leány Slovnaft Szlovákiában kap új versenytársat, a két olajvállalat Csehországban hasonló súllyal rendelkező riválisoknak tekinthető, a Molnak ott több mint háromszáz kútja van, az Unipetrolnak százzal több. E két cég Magyarországon is megmérkőzött már, az Agip kúthálózatért folytatott versenyből akkor a Mol került ki győztesen.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője a Világgazdaságnak így foglalta össze az esélyeket:

„A nagykereskedelmi szegmensben a PKN már jelen van Magyarországon azáltal, hogy több kiskereskedelmi hálózat a lengyel olajvállalat cseh leányától, az Unipetroltól vásárol üzemanyagot. A PKN vagy az Unipetrol megjelenését a magyarországi kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítésben azonban már sokkal problémásabbnak látjuk. A Mol–OMV–Shell-hármas piaci pozíciói megdönthetetlennek tűnnek, azt pedig nem tudhatjuk egyelőre, hogy melyik kisebb piaci részesedésű, független kúthálózat megszerzése lehetne megfelelő a PKN szemszögéből.”

fotó: PKN Orlen

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.