NRGreport
Menü

Teljesen bekebelezné a Mol a Slovnaftot

A Mol kiszorítaná a Slovnaft kisrészvényeseit, és száz százalékos tulajdonossá válna a szlovák leányvállalatában. Az adminisztrációs terheket, illetve az ezzel járó költségeket csökkentené a magyar olajtársaság, írja a Világgazdaság.

 

Hasonló történetet figyelhettünk meg annó a TVK esetében. Egy új Uniós szabályozás megnyitotta a lehetőséget a szlovák Slovnaftban történő kiszorítás lehetőségére, melyet most a Mol kihasználna.

A Mol első körben május 10-én adott vételi ajánlatot a Slovnaft összes részvényére, azonban a korábbi 98,56%-os részesedése csupán alig, 98,72%-ra emelkedett. A kisrészvényesek gyenge értékesítési hajlandósága az lehetett, hogy a Mol 84 eurós ajánlatot tett részvényenként, míg májusban a részvény árfolyama már 100 euró környékén mozgott. A Mol ajánlata egyébként meghaladta a törvényi minimumot, azaz az elmúlt 12 hónap átlagos részvényárát.

Teljesen bekebelezné a Mol a Slovnaftot

A szlovák tőzsdei jelenlét felesleges adminisztrációs terhet rótt az olajtársaságra, melytől így most megszabadulhat. Mivel a Mol 95%-ot meghaladó részesedéssel bír a szlovák társaságban, ezért jogosult megindítani a kiszorítási eljárást. Azonban a folyamat elindításához még a Szlovák Nemzeti Bank jóváhagyására is szükség van.

A Mol árfolyama jelenleg épp lefordult a 2940 forintnál húzódó ellenállásról, mely esetben tovább folytatódhat a lejtmenet. A következő megálló 2830 forintnál várható.

Teljesen bekebelezné a Mol a Slovnaftot

Forrás: Portfolio