Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Akár 150 kilométert is bír ez a hidrogén hajtotta elektromos bicikli

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.04. 13:22

Egyre inkább előretörnek az olyan szolgáltatók, amelyek városokon belül elektromos utazási eszközök bérlését kínálják a turistáknak és a gyors közlekedésre vágyóknak. Az elektromos robogókkal, rollerekkel és biciklikkel viszont sok baj van, főleg szolgáltatói oldalról – ezen a helyzeten akar most javítani a Pragma üzemanyagcella társaság.

A zöld energia jelenlegi legnagyobb problémája még mindig az, hogy nagyon nehéz tárolni az időszakosan begyűjtött energiát. Ugyanez igaz az elektromos közlekedési eszközökre is: még nincs bennük akkora akkumulátor, hogy igazán hosszú utakra lehessen velük indulni, ráadásul a töltésük is hosszú időbe telik.

Képek forrása: Pragma Industries

Nem így a hidrogén hajtotta Alpha biciklié, amit nem a hagyományos töltés működtet, hanem hidrogén. Az üzemanyagcellákat gyártó Pragma azt ígéri, hogy az Alpha az elektromos bringák minden problémáját ki fogja küszöbölni, többek között azért, mert pár perc alatt üzemanyagot lehet bele rakni, és 150 kilométeren keresztül működik egy ilyen töltéssel.

A biciklivel nem igazán lehet száguldozni, mindössze 25 kilométer per órás sebességre képes, és a motorja is csak 250 wattos, de a gyártó nem is mindennapi, kereskedelmi használatra szánja. Sokkal inkább biciklikölcsönzésre, turistáknak vagy a saját városukat felfedezni vágyó helyieknek ajánlja, ahol nem cél, hogy gyors legyen a bicikli, inkább az, hogy ne kelljen az út közben töltögetni. Ez a megoldás ráadásul a szolgáltatók munkáját is nagyon megkönnyíti, nem kell a lemerült bicikliket órákon keresztül tölteni.

A gyártó Alpha komplett megoldást kínál a kölcsönzőknek, és még a töltési módban is segít: H2 Spring nevű töltőállomásokat állítana fel, ahol a vízből kinyert hidrogénnel pár perc alatt újra lehetne tankolni a biciklit. Minden ilyen állomás 35 biciklit tudna teletankolni egy nap, ami nem kevés, tekintve, hogy egy bringa 150 kilométeren át problémamentesen működik. A módszer gyors és problémamentes, sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos elektromos biciklikölcsönzőké.

Persze ez a módszer is felvet némi kérdést, hiszen a hidrogén kivonásához is elektromosságot kell használni, a töltőállomások kiépítése pedig biztosan nagyon drága mulatság lenne. Az is egy megoldás, hogy az elektromos biciklikölcsönzők egyszerűen motort cserélnek a saját eszközeikben, és hidrogénalapúvá teszik őket. De kezdeményezésnek mindenképpen szuper az Alpha bicikli, és egy új utat mutathat meg a biciklikölcsönzés felé.

(Treehugger, Pragma-industries.com)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.