NRGreport
Menü

Betett az OPEC az olajnak

Hétfőn 2,9%-ot esett a Brent, miután ismét kisebb fagyás figyelhető meg a kereskedelmi tárgyalásokban, és az OPEC kitermelése is emelkedett, idén első alkalommal. - írja a Bloomberg

Az Egyesült Államok és Kína delegáltjai egyelőre nem tudtak megegyezni a tárgyalások következő időpontjairól, mely a globális lassulás fokozódásán keresztül nyomást gyakorolhat az olaj keresleti oldalára is. A szeptemberi tarifaemelések csak növelték a bizonytalanságot a felek között, egyre nehezebb a közös hang megtalálása.

Az OPEC olajtermelése augusztusban napi 30 millió hordóra növekedett, mely 0,7%-kal haladja meg a júliusi értéket. Idén folyamatosan csökkenő termelési trend volt megfigyelhető a kartell esetében, így augusztus az első hónap, amikor kisebb emelkedést tapasztalhatunk az olajkihozatalban. Elsősorban Nigéria és Szaúd-Arábia volt a ludas a termelésnövekedésben, amely még az év elején elfogadott kitermeléscsökkentési terv fényében érdekes lehet. Az OPEC így próbálja folyamatosan támasztani a kőolaj árát egy olyan környezetben, amikor az Egyesült Államok olajtermelése folyamatosan emelkedik, és a kereskedelmi háború pedig az olaj keresleti oldalát nyomassza.

Elkezdett beszűkülni a Brent árfolyama augusztusban. A május óta tartó eső trend figyelembevételével nagyobb esély mutatkozik arra, hogy lefele hagyja el a jegyzés a háromszöget. Ezt az is erősíti, hogy stabilan nem tudott az árfolyam 60 dollár felett maradni. Az 58 dolláros támasz elesése esetén érdemes lehet eladási pozíciókat felvenni.

Betett az OPEC az olajnak

Forrás: Portfolio