Fenntarthatóság

Akár az extrémsportokkal is nyerhet zöld energiát

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.05. 13:41

Ha az ember zöld, megújuló energiára gondol, ritkán jut az eszébe az extrémsport, inkább a hagyományos források: a nap, a szél, vagy esetleg a geotermikus energia. Spanyol kutatók azonban most kite szörfösök ernyőjét elemzik ahhoz, hogy rájöjjenek, lehet-e a magasban megújuló energiát generáló rendszereket létrehozni a szél segítségével.

A szélenergiát jelenleg leginkább úgy fölözzük le, hogy magas szélerőműveket építünk, és reménykedünk, hogy fúj annyira a szél, hogy megérje őket működtetni. Ez azonban nem minden helyen megvalósítható, ahol nincs erős szélmozgás, az a terület kiesik a lehetőségek közül. Legalább is eddig kiesett, de ha spanyol kutatók sikeresen kifejlesztik a saját módszerüket, akár még a legkevésbé szeles vidékeken is lehet számolni a szélenergiával.

Képek forrása: Pixabay

A Madridi Egyetem kutatói komolyan vizsgálják, lehetséges-e a kite szörfözéssel vagy drónokkal hatékonyabban lefölözni a szél energiáját. Azokat az áramvonalas ernyőket elemzik, amelyeket a kite szörfösök használnak, és apró szélturbinákat raknak rájuk. Ez azért óriási ötlet, mert a magasban mindig jobban fúj a szél, a módszer teljesen környezetbarát, és akár drónokkal is helyettesíthető.

Persze nem arról van szó, hogy minden kite szörfös hátára szerelünk egy turbinát, és szélnek eresztjük, hanem arról, hogy kifejezetten erre a célra kialakított ernyőket gyártsunk, amiket aztán újraértelmezett szélerőművekként tudunk használni a világ bármely pontján. A módszer nagy előnye, hogy olcsó, és a megfelelő magasságban gyakorlatilag bárhol használható. Az energiát egész egyszerűen egy vezetéken keresztül szállítja a kite a földre, ami egyben a helyén is tartja az ernyőt.

Szemben a hagyományos szélturbinákkal, a levegőbeli szélenergia rendszereket (airborne wind energy systems, AWES) sokkal könnyebb és olcsóbb lenne installálni, és az anyagköltségük is elenyésző volna. A kutatók 500 méter feletti magasságokban használnák, ahol már alig látni őket, így nem zavaróak az emberi szem számára sem, ráadásul ilyen magasan a szél is erősebb, és kevésbé szakaszos, ezért megbízhatóbb energiaforrást jelent.

A kutatók azt is előnyként sorolják fel, hogy egy ilyen rendszert gyakorlatilag bárhol fel lehet állítani, tehát a segítségével a bolygó eldugottabb zugaiba is zöld energiát lehet vinni. A rendszer kompakt, könnyen szállítható egyik helyről a másikra, és nem kell nagyobb szakértelem ahhoz, hogy fel lehessen húzni. Az alapvető cél nyilvánvalóan az a megújuló energia esetében is, hogy minél hamarabb mindenki számára elérhetővé tegyük – ezek a rendszerek nagy előrelépést jelenthetnek ebben.

(Independent)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.