Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Egy dologgal tehet rosszabbat annál, hogy óceánjárón utazik: ha az Északi-sarkkörön teszi ugyanezt

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.06. 15:04

Elsőre talán jól hangzik egy kéthetes hajótúra az Északi-sarkkör országai mentén, meglátogatva olyan helyi közösségeket, akik még mindig a hagyományaikat őrizve élik a mindennapjaikat. Csakhogy ezzel nemcsak a környezetet, de ezeket a közösségeket is tönkretesszük – legalább is ezt mondja Arved Fuchs felfedező, aki óva int bárkit attól, hogy óceánjárókkal hajózza körbe az északi területeket.

Arved Fuchs kipróbált sarki felfedező, arról híres, hogy ő érte el először egy éven belül mind az Északi-, mind a Déli-sarkot, méghozzá gyalog. Egy német újság, a Neue Osnabrücker Zeitung most interjút készített vele, ahol kifejtette a véleményét az arktiszi nagy óceánjárókról is.

“Az óceánjárók száma egyre növekszik, ez a probléma” – mondta. “Minél nagyobb a hajó, annál rosszabb a helyzet. Semmi keresnivalójuk a bulihajóknak az Arktiszon.”

Képek forrása: Pixabay

A felfedező szerint a helyi közösségekre is nagyon rossz hatással vannak a turisták, arról nem is beszélve, hogy mennyire környezetszennyező egy ilyen óceánjáró. Korábban már írtunk róla, hogy az utazás ezen módja majdnem környezetszennyezőbb, mint a repülés, és itt nincs is lehetőség arra, hogy ellensúlyozzuk a károsanyag-kibocsátást. Utasonként egy ilyen hajó 30 liternyi szennyvizet juttat az óceánba, és egy út alatt több, mint 95 ezer liter olajos masszát, ami a gépekből szivárog.

Korábban a British Columbia-i Egyetem professzora, Michael Byers az egész jelenséget kihalási turizmusnak nevezte: egy egész iparág épül arra, hogy a turisták még láthassanak olyan területeket, amelyeket hamarosan teljesen megváltoztat és eltüntet a klímaváltozás, csakhogy ez a turizmus is hozzájárul a folyamat felgyorsításához. Erre tökéletes példa egy ilyen arktiszi óceánjárós utazás: csak azért lehetséges egy ilyen utat végigcsinálni, mert a globális felmelegedés annyira erős, hogy elolvasztotta a nyári jégtáblákat, és lehet hajóval is közlekedni a tengereken. Az irónia az, hogy egy ilyen, egy eltűnő világot megmutatni akaró óceánjárós utazás csak felgyorsítja és rosszabbá teszi a folyamatot.

Az iparág pedig nem fog lassítani: a The Guardian szerint az elkövetkezendő években legalább 124 új óceánjáró fog elkészülni, mindegyikük 5000 főt képes befogadni. És mivel a déli nagy kikötővárosok, úgy mint Dubrovnik, Mallorca vagy Velence, korlátozzák az óceánjárók számát a kikötőikben, azoknak új helyet kell keresniük: az Északi-sarkkör pedig vonzó célpont lehet sokak számára.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.