Vállalatok

Drákói rendszabály a lengyeleknél

NRGreport | 2019.09.09. 09:01

A szmog elleni harc drámai lépéseként Krakkóban teljesen betiltották a fűtést szénnel vagy fával, csak a gáz maradt erre a célra. Az elmúlt években támogatták a fűtőrendszerek cseréjét.

Krakkóban tilos szénnel vagy fával fűteni szeptember 1-jétől, a város vezetői úgy vélik, hogy az elmúlt években sikerült úgy modernizálni a fűtőrendszereket, hogy nem fognak fázni emiatt az emberek – derült ki a gazeta.pl cikkéből. Ezzel Krakkó az első olyan lengyel város, amely radikálisan szembe száll az ország településeit fojtogató szmoggal.

A döntés végrehajtását nem bízzák a véletlenre. Idén az év végén és a jövő elején több ezer ellenőrzést végeznek majd a hatóságok, drónokat és hőkamerát is bevetnek annak kiderítésére, hogy megsérti-e valaki a szén- és fatüzelési tilalmat. Aki vétkezik, az 20-500 zlotys bírságra számíthat, a visszaesőknél 5000 zlotyig (360 ezer forint) is felmehet a cech.

Krakkóban hét évvel ezelőtt kezdtek el a szmoggal küzdeni: évek óta támogatják a hagyományos széntüzelésű rendszerek átalakítását gáz elégetésére. Ennek segítségével 2012 és 2019 között 25 ezer berendezést cseréltek le. Még nagyjából négyezret kell átalakítani.

  NRGreport
Címkék
#fűtés   #gáz   #gázfűtés   #Lengyelország   #szén   #tilalom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.