Vállalatok

Váratlanul leváltották a szaúdi olajipar fejét

NRGreport | 2019.09.09. 05:59

Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király leváltotta Hálid al-Falih energiaügyi minisztert, és egyik fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget nevezte ki a helyébe.

Abdelaziz bin Szalmán elismert olajipari szakembernek számít, évtizedeken keresztül olajipari miniszterhelyettes volt, 2017 óta pedig az energiaügyi tárcánál miniszterhelyettes. Annak ellenére, hogy az ország irányítását ténylegesen kezében tartó Mohamed bin Szalmán trónörökös féltestvére, a Guardian rijádi értesülései szerint nem számít szoros szövetségesének.

A leváltott Hálid al-Falih miniszterként az Aramco szaúdi állami olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja is volt, erről a tisztségéről napokkal ezelőtt váltották le. Korábban elnök-vezérigazgatója volt az Aramcónak, 2016 óta volt miniszter. Al-Falih már akkor vesztett presztízséből, amikor a király a múlt héten két részre osztotta a minisztériumát: a bányászatot és az ipart az energiaügyektől külön portfólióba tette.

Mohamed bin Szalmán trónörökösnek régi terve, hogy átszervezi az ország gazdaságát, és megszünteti, vagy legalább is mérsékli Szaúd-Arábia olajexporttól való függőségét (jelenleg épp az okoz óriási gondot a szaúdi költségvetésnek, hogy a nyersolaj hordónkénti ára a kívánatos 80-85 dollár helyett jelenleg 60 körül mozog). Ennek – a trónörökös despotikus hajlama és politikai balfogásai miatt döcögősen haladó – tervnek a része, hogy a világ egyik legnagyobb üzleti manőverét végrehajtvatőzsdére akarják vinni az Aramcót, és részvényeinek egy részét értékesíteni. Első lépésben – 2020-21-ben – öt százaléknyi tulajdonhányadot adnának el

DE EZ AZ 5 SZÁZALÉKNYI RÉSZVÉNY IS 100 MILLIÁRD DOLLÁRT ÉR.

Augusztus közepén ismertté vált, hogy csökkent az Aramco nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt. A vállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.