Rezsi

Az elektromos fűtések korában jól jöhet a villanyszámla-csökkentő készülék

NRGreport | 2019.09.09. 07:26

A háztartásokban napi szinten felmerülő igény a közműszolgáltatások költségeinek csökkentése. Az egyre szaporodó elektromos készülékek miatt – legyenek azok háztartási elektronikai készülékek vagy fűtéshez-hűtéshez használt berendezések – az áramár mindig is érzékeny téma. Tudják ezt a csalók is.

Azt gondolhatnánk, hogy nincs új a nap alatt és a csodakütyükkel való villanyszámla-csökkentés témája már lerágott csont, de a szerkesztőségbe érkezett olvasói levelek és kéretlen reklámüzenetek bizonyítják, hogy nem lehet eleget beszélni e rezsicsökkentő készülékről.

Sok név, ugyanaz a tartalom

A csodamasinát számos néven reklámozzák, találkoztunk már Energy Saver Pro, Electricity Saving Box, Tesla Saver Eco elnevezésekkel, a legújabb talán a Power Factor Saver. Az ajánlatok rendszerint kéretlen üzenetben érkeznek, illetve az internetes keresések során fizetett találatokként találkozhatunk velük. Szintén közös jellemző, hogy komplett, önálló weboldal ecseteli a termék előnyeit, elégedett vásárlói véleményekkel megtámogatva. A villanyszámla-csökkentő készülék ára jellemzően 10 000 Ft körüli, amiből persze faraghatunk, ha többet vásárolunk egyszerre. Jó példa a technoweek nevű oldal, ahol bárhova kattinthatunk, mindig a megrendelés oldal nyílik meg.

Említsük meg, hogy az ebay-en saját alkategóriába (Other Alternative Energy Supplies) rendezve találhatjuk meg a készülékeket 1000-2000 Ft-os áron, amolyan „mindenegyben” neveken, mint pl: Eco-Watt365 Power Saver Electric Energy Saving Box vagy Power Electricity Save Saving Energy Saver Box Device. Szinte hihetetlen, de a cikk írásának pillanatában 2435 ajánlatot listáz a népszerű online piactér.

A ködös termékleírás, amely tartalmazza a fordítóprogramok összes gyerekbetegségét, így fogalmaz a termék működését illetően: „Ez egy áramspórolásra alkalmas eszköz, amit egyszerűen csatlakoztatni kell a legközelebbi konnektorba a lakásban. A készülék általánosságban véve helyreállítja azt, ahogy az otthoni eszközök fogyasztják az áramot. A valóságban ugyanis az eszközök több áramot fogyasztanak, mint amit valóban felhasználnak… a Power Saver ezt a problémát oldja meg, így Ön csak azért az áramért fizet, amit valóban fel is használ.”

Abban egyetérthetünk, hogy az, aki az általános iskolai fizikaórán egy kicsit is figyelt az a fenti sorok olvasása után nem fog a készülék megvásárlásán gondolkozni – pláne ha végigolvassa a teljes termékleírást – de nem mindenki figyelt és sok laikus megtéveszthető a szakmai köntösbe bújtatott maszlaggal.

Mit kapunk a pénzünkért?

A kiadónk megrendelt és műszaki vizsgálatnak vetett alá egy áramár-csökkentő készüléket. A többkörös mérések alapján kiderült, hogy egy ilyen dugaszolóaljzatba csatlakoztatható eszköz az otthoni villamosenergia-fogyasztásunkra semmilyen hatással nincs és kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként. Így a vásárlóknak nemcsak a beszerzése jelent kiadást, de a használata során még némi költséget is generál.

Ne bízz a csodában!

A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel. Ha pedig okosan használjuk az energiát, kevesebbet fogunk fogyasztani. A „sok kicsi sokra megy” örökérvényű elve esetünkben hatványozottan igaz, hiszen az energiafelhasználásunk újragondolásával könnyen faraghatunk a kiadásainkon és előrébb juthatunk, mintha csodakütyükre bízzuk magunkat.

Az ügy kapcsán lefolytatásra került egy versenyhivatali eljárás, amely során a GVH megkereste és adatszolgáltatásra kötelezte az áramár-csökkentő készülék magyarországi kiszállítására megbízást adó amerikai elérhetőséggel rendelkező céget, azonban a végzés tértivevénye nem érkezett vissza, a cég az adatszolgáltatást nem teljesítette. Sajnálatos módon a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre jutott, hogy a tényállás a határozat meghozatalához szükséges mértékben nem tisztázható, ugyanakkor az eljárás folytatásától sem várható eredmény, így az eljárás megszüntetése mellett döntött.

Az eljárás sikertelensége jól jellemzi az internetes piac kontrollálhatatlanságát, és hangsúlyozza a fogyasztó felelősségét, nem csak csodakütyük, de bármilyen más termék vásárlása esetén is.

Döntsünk okosan

Az irányvonal az épületgépészetben is azt mutatja, hogy a berendezéseink egyre inkább az elektromos áram felhasználására épülnek. A hőszivattyúk és egyéb elektromos fűtési megoldások, a klímaberendezések, a HMV-készítő bojlerek, de még a főzőlapok is mind áramot fogyasztanak. Egy modern háztartásban szinte elengedhető a gáz bevezetése, illetve az égéstermék elvezetésének kiépítése. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb függőségbe kerülünk elektromos áram irányába. Nem véletlen, hogy kiadónk is Elektromos Fűtés Konferenciát szervez szeptember 19-én, amelyen az előfizetőink díjmentesen tudnak részt venni.

Jogos a felmerülő igény a minél kedvezőbb árambeszerzésre, akár kedvezményes áramtarifa, akár napenergia hasznosítással. Ez a piac hatalmas és sajnos a növekvő kereslet mellett megjelennek a kalmárok, a csalók és kihasználják a vásárlók tudatlanságát. A felelősség a fogyasztóké, de a szakmának, a szakmai szervezeteknek, a hatóságoknak kell felvenniük a harcot ellenük. A VGF&HKL szerkesztősége információval és tudással segít felvértezni a résztvevőket ebben a küzdelemben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.