Fenntarthatóság

Ezekkel a tippekkel környezettudatosan újíthatja fel a házát

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.10. 09:12

Ha házfelújításról beszélünk, még mindig nem a környezettudatosság az egyik fő szempont, pedig éppen itt lenne az ideje, hogy erre is komolyan odafigyeljünk. Ha a környezettudatosság és energiahatékonyság jegyében dolgozik, később rengeteg pénzt spórolhat meg mind a rezsin, mind a későbbi felújításon, sőt, a családja egészségére is jó hatással lehet. Az alábbi tippeket érdemes megfogadni, ha felújításba kezd, és fontos, hogy hatékonyabb és zöldebb otthonban éljen.

Végeztessen energiaellenőrzést!

Ha akarja, akár szakemberrel is kiadathat energiatanúsítványt a házáról vagy lakásáról, de felméretheti azt is, hogy a jelenlegi állapothoz képest mit lehet még javítani az épületen. Az energiatanúsítvány itthon ugyan magánházaknál nem kötelező, de hasznos tudni, hogy éppen mennyire zöld az otthonunk. Ha ért hozzá, maga is elvégezheti az ellenőrzést, de szakember pontosabban és gyorsabban tud dolgozni.

Gondolkodjon el környezetbarát alapanyagokon!

Ma már rengeteg újrahasznosított, környezetbarát módon készült építési és felújítási alapanyag létezik a tégláktól kezdve a parkettán át a csempékig bezáróan. Ha kiválasztaná, hogy mi kerüljön a felújított lakásba, ezt is vegye figyelembe, és válasszon olyan vállalatokat, amelyek ajánlanak ilyen termékeket. Nem kell szakértőt fogadnia, a neten könnyű rábukkanni a legjobb megoldásokra.

Válasszon nem mérgező festékeket!

Olyan festéket keressen, amiben alacsony az illékony szerves vegyületek (Volatile Organic Compounds, VOC) mennyisége, ezek ugyanis otthonunk legfőbb mérgező anyagai. A legtöbb szakember azt javasolja, hogy a VOC-szintet alacsonyan kell tartani lakásban, az egyelőre nem tiszta, hogy mi is az a bizonyos még biztonságos szint. Az illékony szerves vegyületek nem allergének, de irritáló hatásúak lehetnek az allergiásokra, és tüsszögést, könnyezést, szorító mellkasi fájdalmat válthatnak ki.

Óvatosan a keletkező hulladékkal!

Ne dobja csak simán a kukába az összes hulladékot, ami a felújítás során keletkezik, gondolja át, hogy mi lehet veszélyes hulladék, és mit tud szelektíven gyűjteni. Hígítókat, oldószereket, vagy festékeket soha ne öntsön olyan helyre, ahonnan aztán a csatornarendszerbe kerülnek. Gyűjtse őket jól zárható kannákba, majd adja le, mint veszélyes hulladékot.

Csak energiahatékony háztartási gépeket válasszon!

Ha háztartási gépeket is vásárolnak, figyeljék meg, melyek energiahatékonyak, mivel ezzel rengeteget tudnak később spórolni a rezsin akkor is, ha az eszköz maga kicsit drágább a kevésbé környezettudatos társainál. Hosszú távon vissza fogja hozni az árát, és biztos lehet benne, hogy kevesebb vizet, kevesebb káros szert, és kevesebb áramot használnak ezek a berendezések.

(Earthshare.org)

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.