Fenntarthatóság

Nem lesz olcsó a közterületi áramtankolás

NRGreport | 2019.09.11. 09:02

A hazai közterületi autótöltés piaci alapon a sokszorosába kerülhet az otthoninak, ami lassít­hat­ja az elterjedését, és még drágább lehet, ha a megszaporodó áramtankolások a felhasználási csúcsidőszakokban torlódnak – közölte lapunkkal Jászay Tamás, a Magyar Energetikai Társaság elnökségi tagja.

Okostöltési megoldások nélkül olyan beruházásokra lesz szükség a hazai villamosenergia-rendszerben, amelyek erősen megdobják az új infrastruktúra kiépítésének költségeit – mutatott rá a Világgazdaság kérdésére válaszolva Jászay Tamás, a Magyar Energetikai Társaság elnökségi tagja. Az okostöltés esetében kihasználjuk az áramhálózatok és az erőművek kapacitását, ezzel minimalizáljuk a szükségessé váló hálózati beruházásokat, valamint nem csúcsidőben töltünk, amikor a legdrágább a villany. Ezzel a töltésért fizetendő díjak is csökkenthetők, így válhat versenyképessé ez a környezetvédelmi megfontolásokból előtérbe helyezett közlekedési mód.

Egy lemerült Nissan Leaf utcai egyenáramú töltése 3000 forintba kerül az egyik hazai szolgáltatónál, a kilowattóránkénti háztartási áramtarifa 38 forint. Ha 20 kilowattórányi energia kerül az akkumulátorba, ez fajlagosan 150 forintból hozható ki, vagyis az otthoni ár négyszereséből.

Ugyanezen autó váltóáramú töltése ugyanennél a szolgáltatónál tranzakciónként 2000 forint.

Fotó: Kallus György

Viszont – mivel ez a típus csak egy fázison tud tölteni – fél óra alatt, amennyi időt a benzinkúton egy autós reálisan tartózkodik, kilowattóránként több mint 500 forintra jön ki az áramköltség, vagyis az ár ekkor már tizenháromszoros is lehet. A Renault Zoe egyenárammal nem tölthető, váltóárammal három fázison fél óra alatt 11 kilowattórát vesz fel. Ez fajlagosan 182 forint kilowattóránként, itt a szorzó már csaknem ötszörös.

Az előbbieknél jóval alacsonyabb egy másik szolgáltató egyenáramú villámtöltőinek percenként 50 forintos tarifája, amivel 60 forintba kerül a kilowattóra, „csak” 60 százalékkal drágább a háztartásinál, de megeshet, hogy ez csak bevezető ár.

A harmadik szolgáltató percenkénti 100 forintos tarifája kilowattóránként 120 forintot jelent, ami valamivel több, mint háromszorosa a háztartási villanyárnak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.