Fenntarthatóság

Ezzel az öt tippel sokkal többen használhatnának zöld energiát

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.12. 09:36

Úgy tűnik, hiába az egyre több információ a bolygó tragikus helyzetéről, és arról, hogy mi vezet mindehhez, még mindig brutális ütemben növekszik az emberiség energiafelhasználása. Ezzel alapvetően azonban nem lenne gond, ha ez az energia tiszta forrásokból érkezne – ha az alábbi öt tipp megvalósulna, az jócskán hozzájárulhatna ahhoz, hogy az emberek több zöld, és kevesebb fosszilis energiát fogyasszanak.

Képek forrása: Pixabay

A napenergia jobb kihasználása

A lakossági napelemek használata lassan, de biztosan növekszik, természetesen ezt is támogatni és elősegíteni kellene. Ezen kívül azonban ott vannak még azok az eszközök, amik már most napenergiával működnek, és azonnal használni tudjuk őket: a napelemes töltővel rendelkező bérelhető elektromos biciklik, a napelemes telefontöltők, és az ezekhez hasonló apróságok. A sok kicsi sokra megy, nem kell feltétlenül óriási napelemprojektekre gondolni akkor, ha a napenergia felhasználásáról beszélünk.

A zöld energiaprojektek közösségi finanszírozása

A közösségi finanszírozás keretein belül rengeteg értékes, sőt, kevésbé értékes projektet is támogattak már az emberek. Éppen ezért lehet jó ötlet, ha az olyan jótékony zöld energiaprojekteket, mint például egy fejlődő országbeli, elzárt falu napelemekkel való felszerelése, ilyen kampányokban is lehessen támogatni. A könyvkiadások, társasjátékok mellett elfér a bolygó megmentése is.

A szélenergia hétköznapi használata

A napenergiáról mindenki tudja, hogy lakosságilag is használható, de a szélenergiáról már kevesebben – pedig apró szélturbinákat bárhová fel lehet állítani, ahol egy kis plusz energiára van szükség. Legyen az a saját otthona, a munkahelye vagy a saját cége, érdemes ilyesmiben is gondolkodni, mert nem olyan bonyolult egy ilyen rendszert telepíteni, mint az ember hinné. Persze nem az olyan nagy turbinákra kell gondolni, amiket a Kisalföldön lehet látni, sokkal inkább apróbb szélgenerátorokra, amik egy-egy kisebb közösséget tudnak energiával ellátni.

A víz újrahasznosítása

Rengeteg tiszta vizet használunk el feleslegesen, amikor külföldön már sok helyen van lehetőség vízfisszaforgató-rendszerek telepítésére. Ezek újra megtisztítják a már felhasznált vízmennyiséget, és visszaforgatják a lakás vagy a munkahely saját rendszerébe. Ha nem is feltétlenül ivóvíz lesz a szennyvízből, azért a használt vizet még rengeteg mindenre lehet felhasználni, így pedig nem fogyasztjuk a bolygó amúgy is véges ivóvízmennyiségét.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.