Fenntarthatóság

Hiába áll át mindenki az elektromos autókra, ez nem fog megmenteni minket

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.12. 13:12

Egy friss brit jelentés szerint nem lesz elég egyedül átállni az elektromos autókra, ez ugyanis még mindig nem fogja elég környezettudatossá tenni a közlekedést. Egy brit elemzés szerint mellette ugyanúgy szükség lesz majd a biciklikre, méghozzá a hagyományosokra, nem az elektromosokra, és a gyalogos közlekedésre is.

Képek forrása: Pixabay

Az Egyesült Királyság károsanyag-kibocsátásának jó részéért felelős a közlekedési szektor – derül ki egy brit elemzésből, amit a parlament adott ki, és amiben szakértők határozzák meg, mi kell ahhoz, hogy a brit közlekedés kicsit környezettudatosabb legyen a jelenleginél. Korábban is beszámoltunk már arról, hogy az elemzés szerint az aktív közlekedés lehet a megoldás az autók kiváltására, most viszont arról lesz szó, mi is a baj pontosan az elektromos autókkal, és miért gondolják a jelentés szakértői, hogy ezek elterjedése nem fogja megoldani a kibocsátásproblémáinkat.

A parlament szakértői kijelentették, hogy 2035-ig teljesen meg kellene szüntetni az Egyesült Királyságban az új, dízeles vagy benzines autók és teherautók kereskedelmét, méghozzá úgy, hogy ez a vásárlási tilalom kiterjedjen a hibrid autókra is. Utóbbiaknál, és az elektromos autóknál általában, a probléma nem is feltétlenül a közlekedés közbeni, hanem a gyártási folyamat során keletkező kibocsátással van.

Az hagyján, hogy maguk a gyárak is rengeteg káros anyagot juttatnak a levegőbe, de a hibrid és az elektromos autók, valamint az elektromos biciklik akkumulátorának gyártásánál olyan nemesfémeket kell bányászni és felhasználni, amelyek kifejezetten ritkák ahhoz képest, hogy az elektromosautó-ipar fellendülésekor mekkora mennyiséget kellene belőlük bányászni.

Már az elektromos biciklikkel is komoly probléma lenne, nem kellenek hozzá az elektromos autók is: a kerékpárok akkumulátorához szükséges lítium és ritkaföldfémek kinyerése is olyan terhet róna a Földre, amit előbb-utóbb nem tudnánk kezelni. Persze ilyen szempontból az elektromos kerékpárok még mindig jobb választásnak bizonyulnak, mint az elektromos autók.

A szakértők szerint, ahogy korábbi cikkünkben is említettük, az aktív közlekedés és a tömegközlekedés lenne az ideális megoldás. Ehhez azonban a városok jelenlegi formájukban nem alkalmasak, hiszen a brit települések az autósokat szolgálják ki. A jelentésben ennek megoldására is akadnak javaslatok.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.