NRGreport
Menü

Nagyot esett az olaj ára

Az elmúlt napok során nagyot esett a kőolaj ára, miután a világgazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak és a recessziós félelmek háttérbe szoríthatták az olajkitermelő országoknak a kitermelés csökkentésével kapcsolatos döntését. A WTI és a Brent árfolyama is nagyot esett tegnap.

Az elmúlt napok folyamán nagyot esett az olajár, a Brent árfolyama kedd óta több mint 6 százalékkal került lejjebb, miután a globális recessziós félelmek fokozódása ellensúlyozta az iráni és venezuelai kínálat csökkenésével kapcsolatos aggodalmakat.  

Az olajár esésében az amerikai elnök is által meglebegtetett intézkedés is közrejátszhatott, miután Donald Trump szerdán az Iránnal szembeni szankciók enyhítését fontolgatta, ami a globális olajkínálat növekedését vonhatná maga után.

Mindemellett az olajár szempontjából fontos döntés született csütörtökön, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete ma megállapodott az olajkitermelés visszavágásáról, és az OPEC túl sok olajat termelő tagjai, Irak és Nigéria az általuk vállalt termelési szintek közelébe szorítják vissza a kitermelést, az OPEC így próbálja ellensúlyozni a növekő amerikai kitermelés és a világgazdaság lassulásának hatásait.

Az OPEC+ tagországokat tömörítő bizottság Abu-Dzabiban találkozott csütörötkön, az OPEC decemberi, bécsi találkozója előtt. Az OPEC döntése ellenére is nagyot esett az olajár csütörtökön, a WTI árfolyama 1,9 százalékkal került ma lejjebb.

A Brent árfolyama 2,2 százalékot esett csütörtök délután.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Forrás: Portfolio