NRGreport
Menü

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

2,6 millió nyugdíjasnak vitte vagy viszi ki a posta a rezsiutalványokat, de nem mindenkinek lesz egyszerű dolga, ha érvényesíteni próbálja a rezsiszámlájában a 9 ezer forintot. Összegyűjtöttük a rezsiutalványokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Pontosan mit lehet kifizetni a rezsiutalvánnyal?

Elsőre meglepő, de nem csak rezsit rendezhetünk vele, viszont nem mindenféle rezsire használható fel. Vízdíjat nem lehet fizetni vele, csak gázt vagy áramot, egész pontosan a Díjbeszedővel kapcsolatban állók, az NKM Energia, az E.On, és az Elmű-Émász ügyfelei fizethetnek rezsiutalvánnyal.

Az Elmű-Émász arról tájékoztatott, hogy a rezsin kívül ki lehet fizetni náluk ezzel az utalvánnyal bármilyen ki- vagy visszakapcsolási díjat, késedelmi kamatot, egyéb díjat is. Az NKM és az E.on viszont nem engedi, hogy hasonló díjakat a rezsiutalvánnyal fizessenek, náluk ezt a 9 ezer forintot csakis a rezsifizetésre lehet felhasználni.

© MTI / Máthé Zoltán

Mi a teendő akkor, ha valaki még nem kapta meg az utalványt?

Egyelőre semmi. Ugyan a kézbesítés már szeptember elején elkezdődött, a postának egészen 30-ig van ideje kivinni azokat. Ha addig sem érkezik majd meg, akkor az Államkincstár Nyugdíjfolyósítójánál, vagy a Magyar Postánál lesz a hiba, náluk lehet reklamálni.

És ha nem talál otthon senkit a postás?

Ahogy az a többi értékutalványnál is történni szokott: többször nem próbálják meg kézbesíteni. Személyesen a címzettnek, vagy egy meghatalmazottjának, esetleg egy közeli hozzátartozónak adhatja oda a postás az utalványt. Ha nincs otthon senki, akkor hagy egy értesítőt, a következő tíz munkanapon el lehet menni a postára az utalványért. Ha addig sem veszik át, akkor a posta visszaküldi a Magyar Államkincstárnak. De még ekkor sincs semmi sem veszve: november 30-ig kérelmet lehet beadni az Államkincstárhoz, hogy küldjék ki az utalványt újra.

© MTI / Mohai Balázs

Meddig lehet felhasználni az utalványt?

2020. március 31-ig. Ezt különösen azoknak fontos tudniuk, akik annyira keveset fogyasztanak, hogy egy évben egy leolvasást tartanak csak náluk, és ez után kapnak évi egy csekket. Ha náluk a leolvasás időpontja már jövő áprilisban vagy még később lesz, akkor érdemes az utalványt inkább átadni másnak.

Pénzre lehet-e váltani az utalványt?

Nem. De mivel nem névre szóló a papír, azt már senki nem tiltja, hogy másnak átadják – és hogy ezért elfogadnak-e pénzt, vagy ingyen, szívességből teszik, nem ellenőrzik. A hétvégén már a Jófogás apróhirdetési oldalon is felbukkant egy rezsiutalvány, ötezer forintot kértek érte.

Kap utalványt az is, aki nem fizet rezsit?

Igen, mindenkinek jár, aki a magyar államtól kap nyugdíjat. Az, hogy az utalvány nem névre szóló, azok miatt is fontos, akik úgy kapják meg, hogy nem tudnának mit kezdeni vele, ha személyesen kellene felhasználnia. Extrém példája ennek az, hogy a külföldön élő magyar állampolgár nyugdíjasok is megkapják, ha a magyar államtól jár nekik nyugdíj, de a börtönben ülő nyugdíjasoknak is jár az utalvány (a börtön címére küldi a posta, a nyugdíjas rab nevére). De náluk sokkal többen vannak azok, akik megkapják az utalványt, miközben a házastársuk vagy épp a velük együtt élő gyerekük nevére érkezik a számla – ők csak oda kell, hogy adják az utalványt annak, aki befizeti.

© AFP / DPA / Hans Wiedl

Hogyan kell fizetni?

Az Elmű-ÉMÁSZ külön felhívta minden ügyfél figyelmét: senkinek eszébe ne jusson az, hogy egyszerűen elküldje nekik postán a rezsiutalványt. A legegyszerűbb helyzetben azok vannak, akik csekken szoktak rezsit fizetni, ők odaadják az utalványt a postán, és levonják a végösszegből a 3-6-9 ezer forintot. A többieknek érdemes megedzeniük a türelmüket, ezt lentebb részletezzük.

Mire figyeljen, aki bankkártyával vagy csoportos beszedéssel fizet?

A rezsiutalványt nem lehet az online számlázásnál felhasználni. Aki nem a postán szokott rezsit fizetni, annak kérnie kell egy, a rezsiutalvány összegének elutalásához szükséges, 3, 6, vagy 9 ezer forint értékű csekket a közműszolgáltatótól, majd ezt a csekket kell a rezsiutalvány leadásával befizetni a postán. A következő rezsiszámla az így a szolgálatóhoz csekken befizetett 3-6-9 ezer forintos összeggel alacsonyabb lesz. 

A csekket legegyszerűbben az Elmű-Émász ügyfelei kérhetik, ha regisztráltak a szolgáltató online ügyfélszolgálatára, ekkor a bejelentések/általános fogyasztói bejelentés menüpontra kell írniuk. Az Elmű-ÉMÁSZ, az E.On és a Nemzeti Közművek is lehetővé teszi, hogy e-mailben kérjenek csekket. Elvileg lehet csekket kérni a telefonos ügyfélszolgálatokon is – de amennyire az ember ekkor elveszhet az ügyfélszolgálat menüpontjai között, ezt nem jó szívvel ajánljuk.

Mit tegyenek azok, akiknek előre fizetős mérőjük van?

Készüljenek a sorban állásra. Be kell menniük a szolgáltatójuk ügyfélszolgálati irodájába, ott csekket kérni, és azt befizetni. Miután a befizetés megérkezett, a szolgáltató elkészít egy feltöltőkódot, azt pedig postán küldik meg.

Képünk illusztráció

© MTI / Faludi Imre

Visszaadnak pénzt, ha a rezsi kisebb, mint amekkora összeg az utalványon van?

Nem. Úgyhogy azt ajánljuk: ha 2500 forint a rezsi, akkor azt inkább fizesse be készpénzben. Persze mivel jövő márciusig fel kell használni az utalványokat, a legtöbbeknek lesz addig, legkésőbb a télen olyan rezsije, ami eléri a 3000 forintot háromszor is (az utalványt három darab 3000 forintot érő tételben adják ki, ezért fontos a háromezres határ). Ha valakinek még a télen sincs ennyi rezsije, akkor a már részletezett módon kérnie kell egy csekket a rezsiutalványai befizetéséhez, és ezt az összeget jóváírják a számláján, addig vonják le a 3, 6, vagy 9 ezer forintból a jövő április utáni rezsijeit, amíg túl nem lépi azt a határt.

És mi a teendő akkor, ha nagyobb a rezsi, mint amennyi utalvány érkezett?

Ebben az esetben a legfontosabb: felejtse el, hogy 2019-ben a legtöbb helyen már ismerik a bankkártyát! Odáig egyszerű az ügyintézés, hogy ha például valakinek 10 ezer forintot kell befizetnie, akkor a postán beváltja a 9 ezer forintos rezsiutalványát, és marad egy ezres, amit rendeznie kell. Csakhogy ezt a megmaradt részt mindenképp készpénzben kell kifizetnie. Ha viszont nem a postán, hanem a közműszolgáltatónál fizetne, akkor ott arra érdemes készülni, hogy az Elmű-Émász, az NKM és az E.On ügyfélszolgálatain épp a készpénzt nem fogadják el, oda már bankkártya fog kelleni. Természetesen mindez csak azokat érinti, akik csekken fizetik a rezsit, azok, akik online fizetnek, sokkal egyszerűbb helyzetben vannak.

© MTI / Mohai Balázs

+1: Ne hívjon rendőrt szerencsétlen postásra!

A Facebookon már volt nyugdíjas, aki panaszkodott: neki csak két darab 3 ezres utalványt vittek ki. Szerencsére a kormány korábbi ajándék Erzsébet-utalványainak tapasztalatai alapján egyértelmű volt, miről van szó: a három utalványból egyet a fedőlappal, a másik kettőt egymással összepárosítva teszik a borítékba, a perforálásnál szét kell választani. Ez apróságnak tűnhet, de az Erzsébet-utalványok kézbesítésekor sok postás mesélte azt: nagyon gyakran meg kell mutatniuk, hogy szét kell szedni az utalványokat. Sőt, úgy tudjuk, akkor volt olyan postás is, akire rendőrt hívtak, mondván, kevesebb utalványt vitt ki, mint amennyi járna.

Forrás: hvg.hu