Fenntarthatóság

Egyre jobban aggódunk a természetért

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.17. 10:32

Legalább is a britek mindenképpen: egy friss kérdőív kiderítette, hogy a természetvédelem Nagy-Britanniában komoly aggodalmat okoz az embereknek, annyira, hogy a szakértők már rekordnak nevezik. Ismerve a mostanság pusztító természeti katasztrófákat, ez azért annyira nem meglepő eredmény.

A Natural England minden egyes évben elkészíti azt az országos felmérését, ami arra kíváncsi, hogyan viszonyulnak a britek a természet- és környezetvédelemhez. Az idei eredmények rekordot állítottak fel: a szakértők szerint soha nem aggódtak még az emberek ennyire a természetért, mint most. A kérdőív szerint tízből egy megkérdezett ember nyilatkozott úgy, hogy nagyon aggasztja a természet állapota.

Az is kiderült, hogy soha ilyen sokan nem kerültek kapcsolatba a természettel a mindennapjaik során, mióta a kérdőívet csinálják, a klímaváltozás és a biodiverzitás elvesztése szorongásra készteti a briteket.

Képek forrása: Pixabay

A kutatás egyébként kifejezetten széleskörű, és tíz éve tart, az utolsó fázisa volt ez a kérdőív. A szakértők 2018 márciusa és 2019 februárja között összesen 47580 brit ember véleményét kérték ki. A válaszadók 90 százaléka komolyan aggódott a környezetért, tíz éve ez az arány még csak 88 százalék volt (pedig akkor is már 2009-et írtunk, és a média bőven foglalkozott a klímaváltozás kérdésével). Az elmúlt öt évben a biológiai sokszínűség miatt aggódók száma radikálisan megnőtt, ma már a britek 62 százaléka félti az élővilágot.

A kutatás azt is kimutatta, nem olyan meglepő módon, hogy a fiatalabb korosztályok sokkal inkább képesek változtatni az életmódjukon annak érdekében, hogy megóvják a környezetet, vagy egyáltalán, tegyenek valamit annak megóvása érdekében. Egyébként a válaszadók 34 százaléka nyilatkozta azt, hogy szeretne valamit tenni, vagy tervez valamit tenni a klímaváltozás mérsékléséért a közeljövőben.

Szerencsére ez azt mutatja, hogy egyre inkább tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora károkat teszünk a környezetben és az állatvilágban, és azzal is, hogy ez ellen tehetünk is valamit. Bár a kutatás csak a britekre vonatkozott, valószínűleg világszerte is hasonló tendenciák mutatkoznak. A klímaszorongás pedig hamarosan valódi mentális rendellenességgé növi ki magát, főleg a fiatalabb generációk között – szerencsére ők azok, akik hajlandók is változtatni a szokásaikon a környezetszennyezés mérséklése érdekében.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.