NRGreport
Menü

Öt érdekesség arról, hogy mekkora a baj az olajpiacon

Soha nem látott mozgásokat hozott az olaj piacán a hétvégi dróntámadás,és nem csak az olaj árfolyamában. Íme néhány érdekes adat, ami jól mutatja, hogy mekkora hatása van az eseményeknek az olajpiacra.

→ A brent futures árfolyama 11,73 dollárt emelkedett a mai kereskedésben, ami a legnagyobb elmozdulás a kontraktus történetében, 1988 óta. A százalékos elmozdulás 19,48 százalék volt napközben, ekkora elmozdulásra az 1991-es Öbölháború óta nem volt példa.

→ A becslések szerint napi 5,7 millió hordónyi olaj eshet ki a szaúdi kitermelésből, ami rekordot jelent. Ez több mint amekkora kiesés a kuvaiti és az iraki termelésben jelentkezett az Öbölháború alatt a ’90-es évek elején és meghaladja a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint azt a termeléskiesést is, amit 1979-ben az iráni forradalom okozott.

→ Mivel a termeléskiesés azonnali hatású, így a határidős kontraktusoknál a közelebbi lejáratokon sokkal jobban éreztetik hatásukat a hétvégi események, mint a később lejáratokon. A brent idén novemberi és 2020 decemberi határidős árfolyama közötti különbség a duplájára emelkedett, a pénteki 3,57 dollárról 7 dollárra ugrott.

→ Az opciós piacokon is érződik az idegesség, látszik, hogy a befektetők a további áremelkedéstől tartanak, így többet hajlandóak fizetni azért, hogy alacsonyabb árakon bebiztosítsák magukat. A WTI vételi opciók drágábbak most, mint az eladási opciók, amire 2018 óta nem volt példa.

→ A brent árfolyamára sokkal intenzívebb hatása volt a dróntámadásnak, mint a WTI-re, a brent 7,4 dollárral lett drágább, mint az amerikai olajfajta, 37 százalékra nőtt a prémium, ekkora különbség utoljára júliusban volt.

Forrás: Portfolio