Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Először csökkent az elektromos autók iránti kereslet

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.18. 10:44

Globálisan először adtak el kevesebb elektromos autót júliusban, mint az előző időszakban – mindezt azért, mert Kínában csökkent a kereslet rájuk, és Észak-Amerikában sem adtak el annyit belőlük, mint egyébként szoktak. Európában viszont még mindig tart a felfelé ívelő tendencia.

Úgy tűnik, az elektromos autókról szóló negatív hírek lassan megteszik a hatásukat: mostanában több olyan tanulmány született, ami azzal foglalkozott, hogy nem is olyan környezetbarát ilyen autóval közlekedni, mint azt gondolnánk, és egyébként is, még mindig rengeteg megoldatlan problémával kell szembenéznünk, ha tényleg hatékonyan akarjuk a mindennapokban használni őket. Vagy ezek, vagy pedig valami más miatt, de az biztos, hogy az elektromos autók iránti kereslet idén júliusban hosszú idő óta először csökkent globálisan: 14 százalékkal az előző hónaphoz képest, ami 128 ezer plug-in személyautót jelent – írja a Bloomberg.

A változások első számú mozgatórugója Kína volt, ahol jelentősen esett a vásárlási kedv, de Észak-Amerikában is kevesebb ilyen járművet vettek, mint korábban. Európában viszont még mindig megfigyelhető a felfelé ívelő tendencia: az öreg kontinensen egyelőre júliusban is több elektromos autót vásároltak összesen, mint amennyit júniusban vettek.

Kínában az elektromos autók piacának növekedése jócskán lelassult, ez pedig azért látszik meg a statisztikákon, mert az ország az egyik legnagyobb gyártója és piaca az ilyen járműveknek. A helyi csökkenés annak köszönhető, hogy a kínai kormány június 26-ával jócskán visszavett az elektromos személyautókra járó támogatásokból. A cél az volt, hogy az autógyártók a termékek innovációjára koncentráljanak, és ne álljanak meg a jól fogyó modelleknél.

Bár az elektromos autók kereskedelme még mindig csak egy kis részét adja az egész autópiacnak, egy dinamikusan fejlődő szektorról van szó, ami abból is látszik, hogy a hagyományos, benzines és dízeles autók iránti kereslet az elmúlt években csökkenni kezdett. Az idei év első 7 hónapjában 35 százalékkal növekedett az elektromos kocsik iránti kereslet, amíg júliusban végül ez megtorpant, és csökkenni kezdett. Ennek ellenére a szakértők arra számítanak, hogy éves szinten még mindig növekedésről beszélhetünk majd, és a júliusi hiátus egyáltalán nem azt jelenti, hogy az elektromos autók feltörekvő piaca összeomlani látszik – csak azt, hogy most először megtorpant egy kicsit a kereslet, aminek az okát leginkább Kínában kell keresni.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.