Rezsi

Tömegesen szabadulnak a rezsiutalványoktól a nyugdíjasok

NRGreport | 2019.09.18. 15:04

Sokan már az interneten – például a jófogás.hu-n – árulják a nyugdíjasoknak járó rezsiutalványokat, ráadásul van, hogy a háromezres névértéknél ezer forinttal olcsóbban. Vidéken ennél extrémebb esetek is előfordulnak. A 24.hu az okoknak járt utána.

Nem csak az a probléma, hogy a támogatás a szénnel-fával fűtő vidéki nyugdíjasoknak nem jelent érdemi segítséget, hanem az, hogy a legszegényebb településeken a rezsiutalványok az uzsorásoknál landolnak. Ezek összegyűjtik a településen a nekik tartozóktól a kuponokat, és 30-50 rezsiutalványt bocsátanak az interneten keresztül árverésre, vagy értékesítik.

"Mi konkrétan három ilyen esetről tudunk, de ismerve a vidék kiszolgáltatottságát, azt hiszem, ez 50-100 ember is lehet ilyen helyzetben" – idézi a portál Karácsony Mihályt a Nyugdíjas Parlament elnökét.

Az utalványaikat azonban olyan idősek is kínálják az apróhirdetési oldalakon, akik nem tudják felhasználni a blankettákat, vagy nem jutnak el a szolgáltatóhoz, hogy érvényesíthessék a támogatást. (Ha valaki nem csekken fizeti a számláit a szolgáltató ügyfélszolgálatára kell mennie velük). Egy nyugdíjas arról beszélt az ATV híradójának, hogy nemrég kapta meg a rezsiutalványt, de fogalma sincs, mit kezdhetne vele, lakása távfűtéssel rendelkezik.

Az egyéni nehézségek mellett ugyanakkor fajsúlyosabb ok lehet, hogy sokaknak inkább készpénzre volna szüksége a bónok helyett.

Rezsiutalvánnyal vízdíjat nem lehet fizetni, csak gázt vagy áramot. Felhasználni pedig a díjbeszedővel kapcsolatban állók, az NKM Energia, az E.On, és az Elmű-Émász ügyfelei fizethetnek. Az Elmű-Émásznál a rezsin kívül ki lehet fizetni ezzel az utalvánnyal bármilyen ki- vagy visszakapcsolási díjat, késedelmi kamatot, egyéb díjat is. Az NKM és az E.On viszont nem engedi, hogy hasonló díjakat a rezsiutalvánnyal fizessenek – írta összeállításában a hvg.hu.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.