Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az EU-ban hanyatlik, Magyarországon dübörög az új autók piaca

NRGreport | 2019.09.19. 09:07

Újabb adatok utalnak az európai autóipar kezdődő válságára, csökkent ugyanis az újonnan forgalomba állított autók száma az unió területén augusztusban. A kontinens autógyártóinak szövetsége, az ACEA friss statisztikái szerint idén január és augusztus között 3,2 százalékkal kevesebb új személygépkocsira szereltek rendszámot az EU-ban, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az augusztusi hónapra vonatkozó statisztikák még nagyobb, 8,4 százalékos visszaesést mutatnak 2018 és 2019 között – igaz, ez leginkább annak köszönhető, hogy a tavalyi augusztus különleges hónap volt az iparágban*, így meglehetősen magas az előző évi bázisérték.

Az unióban általában csökkenő tendenciák viszont nem jelentik azt, hogy ne lennének olyan országok, amelyekben bővült volna az új autók piaca. Az alábbi térképen jól látszik, hogy markáns különbségek vannak a tagállamok között abban, hogy mi történt az ágazatban 2018 és 2019 első nyolc hónapja között.

A jármű-értékesítések visszaesése a türkizzel és kékkel jelölt, jellemzően északi, nyugati és déli országokban jellemző, különösen Finnország, Hollandia és Svédország piacai fékeztek be. Mindeközben a térképen zöld színű, zömmel kelet-európai országokban (és Németországban) még mindig növekedtek az eladások, Magyarországon például 10,1 százalékkal, ami a harmadik legkedvezőbb érték a unióban.

A magyar gazdaság lendülete tehát az autóeladásoknál is kitart a jelek szerint. Fontos is az országnak, hogy amíg csak lehet, pörögjön az autóipar, ugyanis a hazai feldolgozóiparban jelentős súlya van az autógyártásnak. Az iparág jövőjét azonban meglehetősen sok bizonytalanság árnyékolja be: a kereslet nem csak Európában, hanem Kínában is csökken, nagy kérdés, hogy az elektromos autók térnyerésének milyen piaci hatásai lesznek, és a folyamatosan szigorodó károsanyag-kibocsátási szabványok is nagy kihívást jelentenek. Egyelőre mindenesetre úgy néz ki, hogy az autógyártók problémái nem gyűrűznek tovább a munkaerőpiacra, hiába lankad már jó ideje az európaiak igénye az új autók iránt, az autógyárak még nem kényszerültek jelentősebb létszámleépítésekre.

 

  NRGreport
Címkék
#ACEA   #autóeladás   #autóipar   #Magyarország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.