Fenntarthatóság

Ezeket teheti a hétköznapokban, hogy segítsen az erdőtüzek megfékezésében

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.19. 10:43

Az elmúlt hetekben borzasztó hírek érkeztek a lángoló amazonasi esőerdőről, a tragédia pedig felhívta az emberek figyelmét arra is, hogy a világ számos pontján égnek erdők és bozótosok, ami nem kisebb katasztrófa, mint az amazonasi pusztulás. Nehéz belegondolni, hogy a mindennapokban mi is tehetünk azért, hogy ne történjen több ilyen pusztítás, pedig így van: a saját döntéseinkkel is segíthetünk a fakitermelés mérséklésében.

Képek forrása: Pixabay

Adományozzon!

A legegyszerűbb módja természetesen a segítségnek az, ha egy olyan szervezetet támogat, amely segít, hogy az Amazonas, vagy más védett erdőség, ne kerülhessen magánkézbe, ne lehessen felégetni, vagy kivágni a fáit. Rengeteg olyan szervezet létezik, amely felvásárolja a területeket, vagy jogi tanácsadással segíti a helyi lakókat abban, hogy fel tudják venni a versenyt a kizsákmányolás ellen. Ha nekik küld pénzt, biztosan a jó ügy felé fordul majd az összeg.

Ne használjon annyi papírt!

A második tipp megint csak magától értetődő: bár az erdőségeket nem a fakitermelésért vágják leginkább, azért lehet nyomást gyakorolni a piacra azzal, ha minél kevesebb fából készült terméket használ. Így, még ha a mezőgazdasági célokból történő erdőirtást nem is sikerül megfékezni, legalább kevésbé lesz gazdaságos és jövedelmező kivágni azokat a fákat.

Egyen etikusan!

Ez nagyjából annyit jelent, hogy növényalapú ételeket, a marhahús teljes elhagyásával. A mezőgazdaság a legnagyobb bűnbakja az egész erdőtűz-hullámnak, a gazdák minél több területet akarnak nyerni azért, hogy termesszenek és tenyésszenek. Nem kell vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy etikusan tudjon étkezni, csak ügyeljen, hogy marhahúst ne egyen, sem olyan gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek termesztéséhez újabb és újabb darab erdőt kell kivágni. Az avokádó például híresen ilyen termény- ha nem nagy probléma, inkább mondjon le róla.

Szóljon bele a politikába!

Nemcsak az számít, hogy Brazíliában mi történik, a saját döntéshozóinkra is tudunk nyomást gyakorolni, akik aztán ugyanúgy nyomást gyakorolhatnak a brazil vezetésre. Ha nem kezdjük el egyértelműsíteni, hogy a környezetvédelemnek is köze van a politikához, és tennünk is kell az ügyért valamit, akkor hosszú távon nem fog változni a helyzet. A szavazatunkkal, a közvélemény-kutatásokkal és a népszavazásokkal bárki elmondhatja a véleményét, és elérheti, hogy komolyabban vegyék a környezettudatos elveket is.

(The Conversation)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.