NRGreport
Menü

Megnyugvás az olajpiacon

A Saudi Aramco és a Nemzetközi Energiaügynökség első emberének nyilatkozatai alapján az olaj visszaadta már a hétfői pánikszerű emelkedésének a felét. A vártnál hamarabb visszaállhat a szaúdi termelés, és jelentős biztonsági olajtartalékok állnak az országok rendelkezésére.

A tegnapi nap folyamán kis mértékben korrigált az amerikai könnyű típusú olaj, a WTI, és a hétfői 15%-os emelkedés már majdnem felét visszaadta az árfolyam. Az Aramco vezérigazgatója szerint a terrorista támadást szenvedett olaj létesítmény jelenleg már 40%-os kapacitással működik, és a hónap végére 100%-ban visszaállhat az eredeti termelési szint.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) első embere is nyilatkozott, aki szerint a globális olajpiac továbbra is megfelelően ellátott maradhat és a jelentős készletek tovább fokozzák az ellátásbiztonságot. Az IEA tagjai 1,55 milliárd hordó biztonsági készlettel rendelkeznek, mely több mint elégséges lehet jelen szituációban.

Az árfolyam azért nem tért vissza még a dróntámadás előtti szintekre, mivel a piac továbbra is tart Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok megtorló intézkedéseitől. A szaúdiak szerint a támadás hátterében egyértelműen Irán áll, és nem Jemen. Donald Trump azt nyilatkozta, hogy nagyon jelentős szankciókat fog kivetni az elkövetkező 48 órában. Az iráni elnök, Hassan Rouhani tagadta, hogy bármi közük lett volna a támadáshoz, és a Jemeni lázadókat tette felelőssé.

A WTI jegyzése jelenleg támasz szinteken mozog, és jóformán visszatért a terroristatámadás előtti sáv felső széléhez.

Címlapkép: Kristian Buus/In Pictures via Getty Images Images

Forrás: Portfolio