Trading

Irán továbbra is intézkedik a magas olajárakról

NRGreport | 2019.09.20. 10:11

Irán háborús fenyegetőzésének köszönhetően az olaj árfolyama ismét emelkedésbe kapcsolt. Teljeskörű háború lehet a vége, ha a szaúdiak vagy az amerikaiak bármilyen válaszcsapást mérnek a perzsa államra. A héten jelen állás szerint 8%-ot emelkedett a Brent.

A közel-keleti háborús fenyegetettség a tegnapi illetve a mai nap folyamán ismét felfele nyomja az olajárakat. Hiába jelentette be korábban Szaúd-Arábia, hogy még a hónap végén visszaállíthatja teljes termelését, és hiába nyilatkozott a Nemzetközi Energiaügynökség első embere, Fatih Birol, hogy az országok hatalmas biztonsági készletekkel rendelkeznek.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyértelmű bizonyítékokat talált, hogy Irán áll a támadások hátterében, ezért egy kockázati prémium épült be az olaj árába, mivel a befektetők tartanak a helyzet folyamatos eszkalálódásától.

A piac egyelőre nem teljesen hisz a szaúdi kommenteknek, miszerint még a hó végére helyreállhat a teljes termelés, ugyanis jelentős károkat okozott a hétvégi terrorista támadás. Mindenesetre az elmúlt 8 évet tekintve az opciós kereskedők jelenleg a legnagyobb számban fogadnak további olajár emelkedésre.

A kőolaj iránti keresletet valamelyest mérsékelte az Imelda nevezetű trópusi vihar a Mexikói-öböl környékén, ahol a finomítási tevékenységet időlegesen le kellett állítani.

A tegnapi nap során egy dollárt emelkedett az északi-tengeri típusú kőolaj, a Brent árfolyama. Bár már visszaadta a hét elejei emelkedés felét, azonban még mindig 5 dollárral a pénteki záróár felett áll a jegyzés.

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

 

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Irán   #kőolaj   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.