Rezsi

Ezekkel a tippekkel diákként is spórolhatsz a rezsin

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.09.23. 15:03

Amikor energiahatékonyságról és a rezsi lefaragásáról beszélünk, általában háztartásokban és családokban gondolkodunk, pedig diákként, albérletben sem mindegy, hogy mennyit kell fizetnie az embernek a számlákra. Az alábbi tippek tanulóknak is hasznosak, és megmutatják, hogy az energiahatékonysághoz nem kell megvenni a legújabb kütyüket, és nem kell az egész házat átalakítani – elég néhány hasznos tanács.

Figyelj oda az albérleti szerződés aláírása előtt is!

Nem mindegy, hogy milyen albérletbe költözöl – kérdezd meg a szerződés aláírása előtt, hogy milyen a lakás rezsije, nézd át a fűtést és a berendezéseket, valamint, ha van rá lehetőséged, kérj korábbi számlákat, amiket átnézhetsz! Lehet, hogy egy albérlet olcsónak tűnik, és úgy számolod, hogy pont belefér, de nem biztos, hogy a rezsi nem dobja meg lényegesen a végösszeget. Ha esetleg valakivel összeköltözöl, tőle is megkérdezheted, hogy mennyit szokott fizetni a hónap végén.

Képek forrása: Pixabay

Ügyelj a fűtésre!

Egy albérletben a legnagyobb összeget azon bukhatod, hogy milyen a lakás fűtése. A téli időszakban egy panelprogram nélküli panellakásban rengeteg pénzt kell majd kiadnod a fűtésre, majdnem annyit, mint az albérleted fele, legalább is, ha budapesti árakkal számolunk. Mindenképp nézz utána, hogy az albérletben milyen fűtés van, és azt sem árt lecsekkolni, hogy milyen a szigetelés az ablakokon és az ajtókon.

Ne vigyél elektromos fűtést!

Lehet, hogy egyszerűbb bedugni egy elektromos fűtőtestet, és amellett melegedni a hidegben, de a rezsi nem fogja megköszönni, arról nem is beszélve, hogy kibocsátás terén sem a legjobb megoldás. Ha megfelelő a fűtési rendszer az albérletedben, az mindig olcsóbb lesz, mint az áramról működtetni a melegedőt. Egyébként is: inkább mindig öltözz fel, minthogy a fűtés után nyúlj, ezzel tudsz a legtöbbet spórolni a fűtésszámlán.

Mindig kapcsolj le mindent!

Lehet, hogy úgy gondolod: a telefonod töltője nem fog sok áramot fogyasztani, de a sok kicsi sokra megy, és előbb-utóbb észreveszed a számlán, ha nem kapcsolod, vagy nem húzod ki a dolgokat. Mindig figyelj arra is, hogy a villanyt kapcsold le azokban a helyiségekben, ahol éppen nem vagy – nyaggatásnak tűnhetett a szülőktől, de valójában nagyon sokat lehet vele spórolni.

Ne moss forró vízben!

A mosógépek általában képtelenek annyira forróra felmelegíteni a vizet, hogy a baktériumok szempontjából számítson, a ruhák pedig hideg vízben is ugyanolyan tiszták lesznek. Csak így a mosógép nem használ el annyi energiát arra, hogy melegítse azt a rengeteg vizet. Régi városi legenda, hogy a meleg víz jobban tisztít, a 30-40 fok is tökéletesen elég bármire.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.